Samfund

Børn savner tid med deres forældre - uden mobilen i hånden

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse savner børn deres forældre og oplever tit at blive afbrudt. Forældrene ved det, og børnepsykolog ser konsekvenserne.

- Jeg vil meget hellere være sammen med dem, end at vi sidder i hver sin side af sofaen med hver vores mobiltelefon.

Sådan lyder det fra 12-årige Victor List Jensen, der godt kunne tænke sig at være mere fysisk sammen med sine forældre i hverdagen, i stedet for at både voksne og børn hver især bruger så meget tid på de sociale medier.

Det bedste er at sidde og spille kortspil, fordi man stadig kan snakke om, hvad der er sket i skolen, og hvad de har lavet på arbejdet

Nanna Dahl

12-årige Sara Engelbæk kunne godt tænke sig, at hendes far kom tidligere hjem fra arbejde:

- Det er tit der, hvor jeg har tid – om eftermiddagen, hvor man snart skal til at have aftensmad, og så er det træls, at han kommer sent hjem. Jeg vil jo gerne være sammen med ham.

Hver 7. savner mere tid med deres forældre

Både Sara og Victor går på Langeskov Skole ved Odense, og de er blandt de mange elever, som i en minispørgeskemaundersøgelse, udarbejdet af TV 2, har svaret, at de savner tid med deres forældre.

Hvis I som familie har lyst til at undersøge, hvor meget tid I har sammen, så kan I bruge TV 2’s spørgeskema. Der er lavet et til både forældrene og et til børnene. Du finder spørgeskemaerne nederst i artiklen, men først kan du læse lidt mere om, hvad TV 2's mini-undersøgelse viser:

6. klasser på 15 forskellige skoler i Jylland, på Fyn og Sjælland har deltaget i den elektroniske spørgeskemaundersøgelse, og ud af de i alt 528 besvarelser oplever seks ud af ti elever ugentligt eller oftere, at deres forældre ikke har tid til at lytte til dem.

Hver syvende savner at være mere sammen med deres forældre, ligesom hver syvende ville ønske, at deres forældre var mere nærværende.

nærvær ifølge børn

- Man er med i en samtale, både psykisk og fysisk – 12-årige Nanna Dahl

- Man kan mærke, at den anden også følger med i stedet for at kigge den anden vej – 12-årige Simon Huynh 

- Det er, når man er til stede. Når man lytter på hinanden. Og at man ikke kigger et andet sted hen, men kigger hinanden i øjnene. Og snakker stille og roligt sammen - 12-årige Victor

TV 2 har spugt børnene, hvad nærvær betyder - og det er de slet ikke i tvivl om:

- Det er, når man er til stede. Når man lytter på hinanden. Og at man ikke kigger et andet sted hen, men kigger hinanden i øjnene. Og snakker stille og roligt sammen, forklarer 12-årige Victor.

Han mener, at de i hans familie for det meste er nærværende – bare ikke ”når vi alle sammen sidder i sofaen, så har vi hver vores mobil.”

Børnene: Sociale medier har gjort livet hårdere for forældrene

Mobiltelefonen er netop en af årsagerne til, at børnene oplever, at deres forældre ikke er nærværende. Ifølge undersøgelsen oplever hver tredje ugentligt eller oftere, at de bliver afbrudt i en samtale derhjemme, fordi forældrene skal arbejde, snakke i telefon eller tjekke deres mail.

Sådan har børnene svaret på spørgeskemaet

528 elever fra 6. klasse har elektronisk svaret på TV 2's spørgeskema

Mine forældre har travlt

Mine forældre har travlt

Hvilken sætning er du mest enig i (svar udfra den forælder, der har mest travlt):

Jeg oplever altid, at min mor/far har travlt: 3,2 procent

Jeg oplever tit, at min mor/far har travlt: 19 procent

Jeg oplever nogen gange, at min mor/far har travlt: 65,9 procent

Jeg oplever aldrig, at min mor/far har travlt: 9,5 procent

Ved ikke 2,3 procent

Foto: TV 2

Mine forældre har ikke tid

Mine forældre har ikke tid

Jeg oplever ofte, at mine forældre ikke har tid til mig (svar udfra den forælder, der har mindst tid):

Meget enig: 2,5 procent

Enig: 7,2 procent

Hverken/eller: 19,9 procent

Uenig: 36,8 procent

Meget uenig: 29,2 procent

Ved ikke: 4,4 procent

Foto: TV 2

Det har forældre travlt med:

Det har forældre travlt med:

Hvis min far/mor har for travlt til at være sammen med dig, er det oftest fordi (svar udfra den forælder, der her mest travlt):

Sæt gerne flere kryds:

Han/hun arbejder: 65,7 procent

Han/hun dyrker en fritidsinteresse: 6,6 procent

Han/hun ordner praktiske gøremål (rengøring, madlavning, handler, vasker tøj, ect.): 35 procent

Han/hun er sammen med andre: 2,4 procent

Han/hun tjekker mail, bruger telefonen eller er på de sociale medier: 9,9 procent

Han/hun vil være alene: 1,4 procent

Andet: 6,9 procent

Ved ikke: 7,6 procent

Foto: TV 2

Ønsker du mere nærvær?

Ønsker du mere nærvær?

Hvor enig er du i følgende sætning: Jeg ville ønske, at mine forældre var mere nærværende? (svar udfra den forælder, der er mindst nærværende)

Meget enig: 4,4 procent

Enig: 9,6 procent

Hverken enig eller uenig: 29 procent

Uenig: 27,4 procent

Meget uenig: 21,3 procent

Ved ikke: 8,2 procent

Foto: TV 2

Hvem går børnene til?

Hvem går børnene til?

Hven går du oftest til, når du er ked af det eller har problemer?

Mine venner: 18,2 procent

Mine søskende: 3,7 procent

Min mor/far: 62,1 procent

Min lærer: 0,7 procent

Andre: 1,2 procent

Ingen: 9,3 procent

Ved ikke: 4,7 procent

Foto: TV 2

Har ikke tid til at høre på mig

Har ikke tid til at høre på mig

Hvor ofte oplever du derhjemme, at din mor eller far ikke har tid til at høre på dig, fordi han/hun arbejder, er på computeren eller snakker i telefon? (svar udfra den forælder, der oftest arbejder, tjekker mail eller snakker i telefon derhjemme).

Flere gange dagligt: 3,5 procent

Dagligt: 9,1 procent

Nogle gange om ugen: 23,8 procent

En gang om ugen: 20,1 procent

En gang om måneden: 24,3 procent

Aldrig: 19,2 procent

Foto: TV 2

Afbryder samtale

Afbryder samtale

Hvor ofte oplever du derhjemme, at din mor eller far afbryder en samtale med dig, fordi han/hun arbejder, er på computeren eller snakker i telefon? (svar udfra den forælder, der oftest arbejder, tjekker mail eller snakker i telefon derhjemme)

Flere gange dagligt: 1,6 procent

Dagligt: 4,2 procent

Nogle gange om ugen: 12,4 procent

En gang om ugen: 16,7 procent

En gang om måneden: 23,9 procent

Aldrig: 41,1 procent

Foto: TV 2

Savner mere tid

Savner mere tid

Hvor enig er du i følgende sætning: Jeg savner at kunne være mere sammen med min mor/far (svar udfra den forælder, du savner mest):

Meget enig: 4,2 procent

Enig 10,8 procent

Hverken enig eller uenig: 28,8 procent

Uenig: 23,3 procent

Meget uenig: 27,4 procent

Ved ikke: 5,4 procent

Foto: TV 2

Jeg bliver ked af det

Jeg bliver ked af det

Hvor enig er du i følgende sætning: Jeg bliver ked af det, når min far/mor afbryder en samtale eller ikke har tid til at lytte til mig:

Meget enig: 2,1 procent

Enig: 15,1 procent

Hverken/eller: 31,9 procent

Uenig: 28,1 procent

Meget uenig: 22,7 procent

Foto: TV 2

Ifølge Victor og Sara har de sociale medier gjort livet hårdere for deres forældre:

- Sociale medier, mobiler, Facebook – ting, man hele tiden skal tjekke, hvis man lægger noget op (på Facebook, red.), siger Victor, der ville være mere sammen med sin familie, hvis han havde mere tid.

- Ja, bare sådan noget som at cykle en tur. Bare være sammen og lave noget andet end at skulle ordne ting hele tiden, uddyber Sara.

Ifølge 12-årige Victor List Jensen og Sara Engelbæk er de sociale medier med til at gøre livet for deres forældre hårdt

12-årige Simon Huynh og 12-årige Nanna Dahl ville også hver især være mere sammen med deres familier:

- Det bedste er at sidde og spille kortspil, fordi man stadig kan snakke om, hvad der er sket i skolen, og hvad de har lavet på arbejdet, siger Nanna Dahl.

Hvis Nanna kunne ændre noget i hverdagen, ville hun forbyde mobiltelefoner, når hun taler sammen med sin mor og far.

Psykolog: Børn kan mærke, at de kommer i anden række

TV 2 har vist optagelserne til både Victors far og Saras mor, og de kan sagtens forstå, hvad deres børn taler om. Men før du kan læse forældrenes reaktion, skal vi først høre fra børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

Hun oplever lige nu i sin praksis noget nyt og forunderligt, som hun siger: Unge omkring 20-årsalderen, der føler en utrolig stor ensomhed i livet - en ensomhed, der ifølge mange af de unge skyldes, at de har manglet nærhed og fortrolighed med deres forældre i barndommen.

Du kan i videoklippet blandt andet høre, hvad det betyder for et barn, hvis det igen og igen i dets kontakt med forældrene bliver afbrudt eller oplever, at forældrene hele tiden ”bare lige skal” et eller andet, før de har tid.

Ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen signalerer forældre hele tiden til deres børn, at der er noget, der er vigtigere end dem

- Vi signalerer hele tiden til vores børn, at der er noget, der er vigtigere end dem. Børn kommer meget nemt i anden række i dag. På en eller anden måde, så er det blevet noget, som der bliver accepteret, fordi vi har så travlt, siger vi. Så børnene kommer i anden række, og det kan børnene da godt mærke, siger Margrethe Brun Hansen.

Forældrene: Ja, vi kunne godt være mere nærværende

Tilbage til Sara og Victors forældre, som TV 2 har vist, hvad deres børn i et interview sagde om nærhed og tid med deres forældre.

Begge forældre indrømmer, at de sagtens kan være mere nærværende i dagligdagen og eksempelvis lægge mobiltelefonen og de sociale medier væk.

TV 2 har interviewet 12-årige Sara om nærvær og tid med hendes forældre. Hendes mor, Anita Engelbæk, kan sagtens forstå, hvad hendes datter mener...

Saras mor, Anita Engelbæk, forklarer, at hun tager sig selv i at skrive en sms færdig, før hun siger hej til sine børn, når de kommer hjem fra skole:

- Jeg kunne godt være mere nærværende i forhold til at stoppe op, når jeg er i gang med noget, og de kommer hjem fra skole. Jeg kan godt tage mig selv i, at nej, det er ikke i orden – mine børn kommer ind af døren, det første de skal møde er deres mor, der giver dem et kram.

Årsagen til, at det ikke altid sker, er ifølge Anita Engelbæk, at man er bange for at gå glip af noget på de sociale medier.

- Vi glemmer at prioritere samværet

Victors far, Carsten Ernst Jensen, er enig i, at de sociale medier fylder for meget – man glemmer at prioritere samværet først. Måske kan du genkende nedenstående situation, som TV 2 optog af Victor og hans far, mens vi gjorde klar til interviewet:

Mens TV 2 er ved at klargøre til interview om nærvær og tid med hinanden er far, Carsten Ernst Jensen, og søn, Victor List Jensen, fordybet i hver deres telefon.

- Det er jo hårdt at få at vide, at man ikke altid lige er på og er der – at man ind imellem har en tilbøjelighed til at pakke sig væk med sin mobil eller bare med fjernbetjeningen foran fjernsynet, siger Carsten Ernst Jensen, da TV 2 spørger ham om optagelserne af sønnens tanker.

Carsten Ernst Jensen - far til 12-årige Victor List Jensen - om nærvær og tid til hinanden.

Børnene vil bare gerne spille kort eller brætspil

Flere af børnene nævner i TV 2's interview, at de i deres samvær med forældrene gerne vil spille kort eller brætspil. Og det kommer i den grad bag på Anita Engelbæk:

- Vi har lidt glemt de gamle Ludospil eller Matador - og lad os dog lære dem at spille femhundrede. Vi har dem alle sammen, de ligger inde i skabet, men vi glemmer at tage dem frem en gang imellem.

Børnepsykologen tager Anita Engelbæks tanker et skridt videre: Man skal lave nogle ritualer, inden man går i seng, så man har kontakt med hinanden.

- Spille spil, se film, snakke fodbold, gå en aftentur – gøre et eller andet, hvor du tilbyder dig en snak, hvor du har tid til en pause, hvor du har tid til ikke at sige noget – bare gå. Børn vil elske det, siger hun.