Samfund

I dag hyler mobilen om kap med sirenerne

En ny app gør det muligt at modtage varsler på mobilen, så den stemmer i ved den årlige sirenetest onsdag.

Bimlende mobiltelefonener kommer nu for første gang til at supplere den årlige sirene-test første onsdag i maj.

App’en ’Mobilvarsling’ bliver fra i år et permanent medlem af det hylende kor for at teste, om varslingen fungerer, som den skal.

’Mobilvarsling' blev lanceret i februar og er indtil videre hentet af over 50.000 brugere.

Reagerer du ikke, bliver den ved

Er du en af dem, der har hentet ’Mobilvarsling’, så anbefaler kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Thomas Dybro Lundorf, at du husker at sætte den på lydløs, hvis du skal til møde onsdag omkring klokken 12.

Varslet fungerer nemlig sådan, at det gentages efter et minut, hvis der ikke bliver reageret.

- Vi vil gerne have, at folk rent faktisk reagerer, når der er noget at reagere på. Per definition er det jo noget alvorligt, siger kommunikationschefen.

Når ikke ud til alle

Varslet er siden 1951 sendt ud via cylinderformede sirener placeret på bygninger eller master i områder med over 1000 beboere. Men det kan ikke nå ud til alle. Derfor er appen blevet udviklet til formålet.

- Når det nu er muligt at nå ud til flere ved hjælp af en app, så skal man også gøre det, siger Thomas Dybro Lundorf fra Beredskabsstyrelsen.

Sirenerne kan nå 80 procent af befolkningen, men hvis borgerne laver noget andet eller har høretelefoner på, så er det endnu færre.

- Alle går rundt med en mobil i lommen eller tæt på sig. Derfor var det oplagt med en app, der også varsler, siger Thomas Dybro Lundorf.

Udover at det på den måde bliver mulig at nå flere, så kan app’en også fortælle, hvorfor der varsles.

Brugerne skal sprede varslet

I udviklingen af ’Mobilvarsling’ har der været stort fokus på, at brugerne også selv kan være med til at sprede budskabet. Øverst i varslet er der en delings-knap, som tillader brugerne at dele på sms og sociale medier.

- Vi har tænkt meget over, at det skal være nemt at dele. Forhåbentlig kan vi på den måde få folk til at hjælpe med den fælles udfordring, det er at sprede et varsel, siger kommunikationschefen.

Brugerne har ét kritikpunkt

Varslingerne, som også omfatter trafik og vejr, bliver godt modtaget af brugerne. Men de er utilfredse med strømforbruget. Kommunikationschefen i beredskabsstyrelsen lover, at der er forbedringer på vej.

- Der kommer helt klart flere tiltag. App’en er stadig udvikling. Det næste er, at strømforbruget skal nedbringes, siger han.

I fremtiden skal man derfor selv aktivt gå ind og slå den strømslugende gps fra - i dag er den automatisk er slået til, når man downloader 'Mobilvarsling'.

De mere langsigtede planer lyder på, at det skal være muligt for brugerne at uploade billeder via app’en og på den måde varsle andre.