93 brystkræft-gener fundet: Forskere gør stort gennembrud
Forskere har kortlagt de genetiske begivenheder, som forårsager brystkræft.
Forskere har muligvis nået en milepæl, når det kommer til viden om brystkræft. Dermed kan forskningen også åbne nye døre, når det kommer til behandlingsmuligheder og præventive råd. Det skriver BBC.
Undersøgelsen er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, og beskriver hvordan forskere ned til mindste deltalje har undersøgt 560 brystkræftstilfælde. Her fandt de 93 gen-sæt, som via mutationer kunne forårsage cancer.
På trods af, at flere af disse gener i forvejen er kortlagt, mener eksperter, at de nye opdagelser kan betyde, at man nu kan stå frem med en definitiv liste over mutationer og gener.
Bedre muligheder for medicin
Kortlægningen af de 93 gener betyder samtidig, at medicinalindustrien nu kan begynde at udvikle ny medicin, som går målrettet efter at komme de specifikke gen-mutationer til livs.
I dag tilbydes kvinder mellem 50 og 69 at blive screenet for brystkræft, men ifølge Kræftens Bekæmpelse kan den nye forskning betyde, at også yngre kvinder nu bør testes for de gener, der er i risikozonen for at udvikle sig til kræft.
Overlæge og lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen, ser mange muligheder i den nye forskning.
- Det er vigtigt, fordi man nu kender den proces, som driver kræften frem. Og så har man også mulighed for at fremstille en medicin, som kan forhindre kræften. Den her forskning giver rigtig god mulighed for at lave noget medicin, som kan supplere det, vi har i forvejen, siger han til TV 2.
Kan ikke udrydde brystkræft
Dog tror han ikke, at den nye forskning kan betyde, at vi i sidste ende kan udrydde brystkræft.
- Men det kan hjælpe til en bedre behandling, og dermed også en bedre mulighed for at overleve brystkræft, fortsætter han.
Samtidig advarer han mod, at man fremover konsekvent screener alle kvinder for de gener, som kan føre til brystkræft. Dertil mener han, det er for tidligt.
Men den nye viden kan føre til, at kvinder bliver screenet tidligere.
- Det er en mulighed, men nu skal vi lige fordøje den her viden. Nogle af de her mutationer er meget sjældne, mens andre er hyppigere, og man kunne overveje, om de skulle med i et screenings-program, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.
Kan bruges til andre former for kræft
Samtidig ser han optimistisk på, at forskningen og teknikken kan bruge til andre kræftformer som lungekræft, tarmkræft og prostatakræft.
- Der er bestemt noget potentiale og øget viden og nye metoder i den her forskning, som kan hjælpe med at kortlægge de her gener, som får celler til at mutere til kræft, siger overlægen.