Samfund

Kofangeren foran er en dræber på motorvejen

Ny kampagne sætter fokus på, at flere dør på motorvejen, fordi bilister ikke overholder sikkerhedsafstanden.

Vejdirektoratet skyder mandag gang i en kampagne, der skal sætte fokus på en uhyggelig udvikling på motorvejene, hvor antallet af ulykker er steget som følge af for ringe afstand til den forankørende.

Ifølge de nyeste tal, som er fra 2014, kom 86 mennesker galt af sted, fordi en bil på en af landets motorveje bragede sammen med bilen foran.

13 af dem døde af deres skader, hvilket er mere end dobbelt så mange dræbte i den type ulykker som i de forudgående år.

- 13 omkomne ser måske ikke ud af meget, men når det skyldes en enkelt ulykkestype, så er det jo egentlig mange. Især når man tænker på, at det er bilistadfærd, der er årsag til 13 dræbte, siger lederen af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling, Marianne Foldberg Steffensen.

Hastighedskontrol og fokus på sikkerhedsafstand

I alt omkom 182 mennesker i trafikulykker i 2014.

Som led i kampagnen gennemfører politiet fra mandag hastighedskontroller og har særligt fokus på bilisternes sikkerhedsafstand.

Og der god brug for opmærksomheden, mener chefen for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Erik Terp Jensen.

- Når politiets medarbejdere stopper bilister i trafikken og viser filmoptagelser af deres kørsel, bliver mange overraskede over, at de ikke holder tilstrækkelig afstand og dermed skaber farlige situationer, siger han.

Pengepungen kan komme galt afsted

Der er ellers flere gode grunde til at holde øje med meterne frem til kofangeren foran, for ud over helbredet kan også pengepungen komme galt afsted.

Afhængigt af grovheden af overtrædelsen kan man risikere alt fra en bøde, et klip i kørekortet til en betinget frakendelse af førerretten.

Det skete sidste år for mere end 500 bilister.

For at understøtte kampagnen har Vejdirektoratet lavet en film, der ved hjælp af rækker af opstillede dominobrikker illustrerer vigtigheden af at holde afstand i trafikken.