Forældre: Sådan har vi fået vores børn til at spise sundere

Børnefamilier på Bornholm har fået hjælp fra institutioner og supermarkeder til at ændre deres livsstil.

På Bornholm har 220 familier god grund til at klappe sig selv på skulderen.

De har ændret livsstil, så de i dag lever væsentligt sundere end for halvandet år siden. F.eks. køber de 80 pct. flere grøntsager, 25 pct. mere fuldkorn og dobbelt så meget fisk.

Det er forskningsprojektet SOL (Sundhed og Lokalsamfund), der har sat fokus på sundere spise- og motionsvaner blandt børnefamilier på Bornholm.

Kodeordet er samarbejde

Det er lettere at ændre noget, hvis man ikke står alene med det. Derfor har børnehaver, skoler og supermarkeder gået i samme takt for at lægge livsstilen om.

SOL-projektet har i samarbejde med SFO’en på Nexø Skole og det lokale supermarked afholdt f.eks. smageværksteder og grøntsagsbingo, ligesom hele SFO’en har været inviteret til at lave mad på stranden med fisk og fuldkorn.

Fakta om Projekt SOL

SOL har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i tre lokalsamfund på Bornholm: Allinge-Sandvig-Tejn-Sandkås, Nexø og Hasle.

SOL har etableret lokalgrupper, der selv er med til at skabe interventionen og drive de lokale aktiviteter.

SOL har integreret sundhedsfremmende aktiviteter på tværs af børnehaver, skoler og supermarkeder og har arbejdet i partnerskab med TV 2/Bornholm.

Temaerne i SFO’en har været integreret med det lokale supermarked, hvor der har været attraktive placeringer af for eksempel fiskekonserves. Netop integrationen af forskellige lokale aktører i lokalgrupper har været afgørende i projekt SOL.

Væk med slikket

En af drivkræfterne har været daginstitutionen Stjernehuset. Sammen med hallen, skolen og supermarkedet har Stjernehuset engageret sig i projektets temaer.

Arbejdet med supermarkederne har været afgørende for projektet. Netto tog i en periode al momsen af frugt og grønt. Coops butikker ryddede al slik ved kassen og erstattede det med nødder og rosiner. Kvickly har afholdt madpakkeværksteder om den sunde madpakke og vist børnene, hvor de finder de sunde varer i butikken.

Generelt har Coop, Netto og Spar alle arbejdet med at ændre indretningen af butikkerne for at øge salget af frugt og grønt.

Herunder giver familien Frendrup - der har deltaget i Projekt SOL - deres bud på, hvordan man kan gøre hverdagen lidt sundere for børnene.

Grøntsager, der er skåret i stænger og serveret til maden. De er mere indbydende for børnene og de spiser dem. Hvis det er blandet i traditionel salat - og der bare er en enkelt ting de ikke kan lide, så lader de det helt stå.

Grove pasta frem for almindelige. Hvis ungerne ikke er særlig vilde med de grove, hjælper det at blande dem med almindelige. Lidt er bedre end ingenting.

Finde aktiviteter børnene synes er sjove, så de bevæger sig mere. Ikke alle børn er til fodbold eller håndbold. Der kan alternative aktiviteter som f.eks. ethjulet cykel eller cirkus være en idé. Spejdere kommer også ud og bevæger sig meget.

Lad være med at give børnene slikpålæg, men gør maden lidt sjov. F.eks. kan man skrive et regnestykke eller et lille ord med remoulade eller mayonnaise ovenpå spegepølsen / makrellen / torskerognen etc.

Læs mere om Projekt SOL her.