Samfund

Eksamen i dag: Elever kan ikke bruge skolernes forældede CD-rom'er

-

Flere skoler er overraskede over, at afgangsprøver ligger på CD'er, fordi eleverne ikke har CD-rom drev i deres computere.

Fra klokken ni i dag afholdes niende og tiendeklassernes afgangsprøve i skriftlig dansk. To timer inden da, sad Michael Mikkelsen, IT-administrator på Tølløse privat- og efterskole, og kopierer prøverne fra CD-rom ned en efter en på 200 USB-stik.

Han er ikke alene om den øvelse. Tølløse privat- og efterskole er blot en af 422 skoler, der har valgt den nye prøve: ’Skriftlig dansk med adgang til internettet’ til fordel for den gamle analoge danskprøve.

Prøven har dog overrasket skolerne ved at ligge på CD'er, som elever skal åbne og derfra tilgå en offline hjemmeside.

- Vi har sagt farvel til CD-rommen for en del år siden, og det er paradoksalt med et offline medie til en online prøve, siger Michael Mikkelsen til Ingeniøren.

- Jeg har talt, at der er tre, der har et CD-rom drev, ud af 200 elever, supplerer han.

Derfor har Tølløse privat- og efterskolen måtte investere i 250 USB-stik til i alt omkring 8.000 kroner. Skolens personale må tidligst åbne prøvematerialet to timer før prøvestart.

Problemet stod allerede klart i 2015

Allerede sidste år stod problemet ellers klart, da prøven var i testfase. Her sagde Michael Østergaard, der er dansklærer på Hillerødholmsskolen til folkeskolen.dk:

- 22 af de 24 bærbare, vi bruger i klassen, kan ikke afspille CD-rom. Så skolens sekretær fik en ekstraopgave med at lægge opgavesættene over på USB-nøgler, og tilføjede, at det var et ’spøjst gammelt medie’.

Og tilbagemeldingen til ministeriet har heller ikke været prangende:

- Nogle skoler synes, at det er håbløst gammeldags, indrømmer Rasmus Vanggaard Knudsen, der er kontorchef for prøver eksamen og test i Undervisningsministeriet og fortsætter:

- Den væsentligste udfordring er ubetinget kapacitet. I store fag i folkeskolen er der 60 til 70.000 samtidige brugere, når prøven starter klokken ni. Vi får en telefonstorm fra elever, forældre og lærere kvart over ni, hvis der ikke er adgang. Derfor er det meget vigtigt, at en sådan løsning er robust og velafprøvet, siger han.

Online prøver og USB-stik er bevist blevet fravalgt

På grund af kapacitet har ministeriet altså fravalgt en prøve, man kan downloade online.

Også både USB-stik og hjemmeside løsning er valgt fra. USB-stik er fire gange dyrere end CD’er, forklarer Rasmus Vanggaard Knudsen og tilføjer, at noget af det materiale, som elever skal bruge til prøven, er beskyttet af ophavsret, hvilket vil være et problem på en hjemmeside.

Derfor faldt valget faldt på CD’er

Fordi ikke alle elever har CD-rom drev, pointerer Rasmus Vanggaard Knudsen, at Undervisningsministeriet også har udviklet en vejledning til skolerne. Den foreslår alternativer som ekstern drev, USB-stik eller upload af zip-fil på skolens intranet.

Tølløse Privat- og Efterskole overvejede zip-fil løsningen, men en test viste, at flere elever ikke har program til at åbne zip-filer på deres computere, og det generelt tager for lang tid for eleverne at åbne filerne, beretter Michael Mikkelsen.

Til næste år rammer CD-bøvlet alle danske skoler, da ’Skriftlig dansk med adgang til internettet’ bliver obligatorisk.