Samfund

Det hader danskerne mest i trafikken

Den vane bag rattet, som irriterer os mest ved vores med-trafikanter, er samtidig den, der koster flest liv i trafikken.

Flere og flere dør på de danske motorveje, fordi bilister kører op i bilen foran.

Samtidig er manglende afstand det, som danskerne er mest trætte af i trafikken. Knap to ud af tre danskere - 64 procent - synes, at det mest irriterende i trafikken er at have en anden bil tæt op ad bagsmækken.

Det viser en Gallup-undersøgelse lavet for Vejdirektoratet.

Sådan holder du sikker afstand på vejene

  1. Sikker afstand til forankørende svarer til 2 sekunder i tidsafstand, hvis man er en erfaren bilist.
  2. Se efter, hvornår bilen foran passerer et bestemt punkt. Du skal kunne nå at tælle til 20, inden du selv passerer samme sted.
  3. Afstanden til den forankørende bør være 50 meter, hvis du kører 100 km/t. Regn med afstand i meter = det halve af din hastighed.
  4. Nogle steder kan du bedømme afstanden vha. afstandspile på vejen. Der skal være to pile mellem din bil og den forankørende.
  5. Afstand er afgørende at holde øje med, hvis det er tåget eller regner, vejbanen er glat eller der er meget trafik.

Forårets helligdage er farligst

Vejdirektoratet lancerer derfor i dag sammen med politiet en stor kampagne, som skal minde om at holde afstand på vejene. 

- Vi kan se, at mange bagendekollisioner på motorvejen sker, når der er optakt til kødannelse, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Specielt nu, hvor der er helligdage og tæt trafik på vejene, er der større risiko for trafikulykker, hvis man ikke holder afstand til de andre trafikanter.

- Hvis vi kører for tæt på hinanden, er der simpelthen ikke afstand nok til at nå at reagere, når bilisten foran træder hårdt på bremsen, forklarer hun.

Drabstal er fordoblet

I 2014 blev 13 personer dræbt. Derudover 41 kom alvorligt til skade og 32 kom lettere til skade ved bagendekollisioner på motorveje. 

Og det var usædvanligt mange.

I årene før var der gennemsnitligt fem dræbte om året.

Bøder og klip i kørekortet

Ud over at det er risikabelt at køre for tæt på en forankørende, er det også en overtrædelse af færdselsloven. 

Afhængig af grovheden af overtrædelsen kan man risikere at få en bøde, et klip i kørekortet eller en betinget frakendelse af førerretten.

Det skete sidste år for mere end 500 bilister.