Samfund

Baby shower: Endnu en amerikansk tradition har fået fodfæste i Danmark

Danskerne tager flere og flere amerikanske traditioner til sig. En af dem er baby showers, hvor en kommende mor fejres af familie og veninder.

Fænomenet 'baby shower' brager frem i Danmark, og vordende mødre over hele landet bliver overrasket af familiemedlemmer og veninder.

Lyseblå eller -røde pastelfarver danner som oftest rammen om sammenkomsten, hvor der, som navnet antyder, er 'gaveregn', der bliver lavet selskabslege, spist god mad og snakket gravitet og børn.

Traditionen er for alvor ved at få fodfæste i Danmark, og den er blot én i række amerikanske traditioner, der har gjort sit indtog i den danske kultur. 

Amerikanske traditioner i Danmark

  • Valentines Day: Kærlighedens officielle dag, 14. februar, hvor vi i ord eller handling fejrer tosomheden. Valentinsdag har rod i romerske frugtbarhedsfester, mens det kommercielle gennembrud stammer fra USA.
  • Halloween: Amerikansk/irsk tradition, der kom til Danmark i 1990’erne og afholdes i forbindelse med allehelgensaften 31. oktober.
  • Thanksgiving: Amerikansk høstfest og national helligdag, som fejres fjerde torsdag i november. Traditionen fejres i Danmark både privat og på restaurenter. 
  • Kilder: Politiken, Gyldendal, Det Kongelige Bibliotek, Den store Danske

En hyldest til moderen

52-årige Lilly Marie Larsen, der bor i Slagelse har planlagt et surprise-baby shower for sin 26-årige gravide datter. Til festen bliver de 12 kvinder, og moderen er meget spændt på datterens reaktion.

Lilly Marie Larsen mener, at festen er en god måde at anerkende moderen for den præstation og udfordring, det er at være gravid. 

- For mig er det en hyldest til moderen og hendes kommende barn. Vi skal hygge os, spise god mad, lave forskellige selskabslege og ellers bare nyde hinandens selskab, siger hun. 

Her venter selskabet i Slagelse på den intetanende gravide Maria Larsen, der snart skal fejres på bedste amerikansk manér.

Branche i vækst

Wicki Fersling er indehaver af virksomheden Babyshower ApS, og hun har profileret på, at den amerikanske tradition er populær hos de danske kvinder.

Hun blev bekendt med fænomenet i 2007, da hendes yngste datter foreslog, at hun skulle afholde en sådan fest for hendes ældste datter, som var gravid. Efterfølgende får hun ideen til hjemmesiden babyshower.dk.  

- Da jeg tjekker domænet, viser det sig, at babyshower.dk er det eneste domæne i verden, der ikke allerede er brugt, så det køber jeg. I begyndelsen var det en hobby, jeg havde ved siden af mit arbejde. Jeg solgte bordpynt, små gavepakker og lignende, siger hun. 

Forretningen tog dog hurtigt fart, og i 2010 sagde Wicki sit job op og gik fuldtid på webshoppen. I 2011 hyrede hun sin første medarbejder. I 2012 åbnede hun en fysisk butik, som på nuværende tidspunkt har hun 13 ansatte i firmaet og to lagere samt en butik. 

- Interessen for baby showers er bare steget og steget. Jeg tror, at den stigende interesse skyldes flere ting. En forklaring er, at mange unge mennesker rejser meget. I udlandet er det en enormt populær tradition, som de unge så oplever på rejser og tager traditionen med hjem. Derfra spreder det sig som ringe i vandet, siger hun.   

Sognepræst: Det er en uskik

Sognepræst ved Havdrup Kirke i Solrød, Kristine Stricker Hestbech, oplever derimod baby showers som en obskur fejring af noget, der endnu ikke er. 

- Jeg synes, at folk mangler ydmyghed. Man skal ikke fejre noget, man endnu ikke har. Det svarer til at holde konfirmationsfest længe før selve konfirmationen. Man sælger skindet, før bjørnen er skudt, siger hun. 

Præsten mener, at man tager tingene på forskud. Hun fremhæver, at ved overgangsriter, som fødsler er, må vi gøre os selv til bipersoner og i stedet vente på, at det, der skal ske, sker.

- Der hersker en form for hovmod i forhold til det liv, der endnu ikke er født. I gamle dage var man meget påpasselig med at købe barnevogne og andre ting til babyer, før barnet var født, siger hun. 

Kristine Stricker Hestbech har selv to døtre i 20'erne, og hun er ikke i tvivl om, hvad svaret ville lyde, skulle de invitere hende til baby shower. 

- Jeg ville sige nej, hvis jeg fik en invitation fra dem. Det ville være hyklerisk af mig. Festen er helt okay. Det er bare tidspunktet, der er helt skævt. Man fejrer noget, man ikke har, siger hun. 

Mix af danske og amerikanske traditioner

Amerikanske traditioner har fået en særlig platform i forbindelse med, at danskerne i stigende grad er blevet forbrugere af amerikanske medier. Det mener Caroline Nyvang, som er traditionsforsker ved Det kongelige Bibliotek i København.  

- Interessen for baby showers hænger sammen med de mange serier, vi er begyndt at se. Herhjemme fik fænomenet for alvor fodfæste, da der blev afholdt baby shower i et berømt afsnit af den amerikanske serie Sex and the City, siger hun. 

Selvom at danskere i stigende grad benytter sig amerikanskinspirerede traditioner, så mener Caroline Nyvang ikke, at den stigende popularitet et udtryk for, at vi er ved at slippe traditionelle danske traditioner.

- Man kan sagtens holde amerikansk inspireret baby shower for et ufødt barn, og siden afholde dåb med danske skikke og traditioner, siger hun.