Samfund

Hospitaler ramt af omfattende røntgen-forsinkelser

Hundredvis af patienter i Region Hovedstaden må finde sig i forsinkelser på deres scanninger og røntgenundersøgelser.

Selvom det i sidste ende kan være med til at redde liv, har københavnske kvinder i flere tilfælde oplevet forsinkelser på screeninger for brystkræft.

Også patienter, der har haft brug for CT-scanninger, har fået deres scanning udskudt, og i alt har mindst 400 patienter i hovedstadsområdet oplevet øget ventetid på at blive scannet eller røntgenfotograferet. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

- Jeg er meget ked af denne situation, og jeg kan forsikre om, at vi sætter alle sejl ind på at skabe os et overblik, kontakte alle berørte patienter, give nye tider og informere om deres forløb. Jeg har stor forståelse for, at den ekstra ventetid er både frustrerende og kan skabe usikkerhed. Det har topprioritet hos os, siger hospitalsdirektør Klaus Lunding, der står i spidsen for hospitalerne i Herlev og Gentofte.

Nyt system skaber forsinkelser

Begge hospitaler er særligt hårdt ramt af forsinkelserne, fordi de udfører mange screeninger. Men også Bispebjerg Hospital, Frederiksberg Hospital, Amager Hospital og Hvidovre Hospital har oplevet problemer. Det kommer dog ikke til at gå ud over de akutte tilfælde, forsikrer Klaus Lunding, der garanterer, at borgere med et akut behov for en scanning bliver tilset hurtigst muligt.

Forsinkelserne skyldes driftsforstyrrelser med et nyt system, hvor sundhedspersonale kan booke røntgenundersøgelser og se røntgenbilleder. Det er især kvinder, der har stået foran en mammografi, der er blevet påvirket af forsinkelserne, oplyser Region Hovedstaden.

Regionen har taget kontakt til leverandøren af røntgensystemet for at sikre stabilitet fremadrettet, fortæller Pia Kopke, der er vicedirektør i Region Hovedstadens Center for It, Medico og Telefoni.

Tidligere skandaler på kræftområdet

- Vi har siden problemerne begyndte været i fuld gang med at opdatere systemet og udbedre fejlene. Det sker i tæt dialog med leverandøren AGFA, der står bag det nye system. Heldigvis går det den rigtige vej nu, men fordi vi stadig arbejder med fejlretning kan personale og patienter fortsat blive udsat for forsinkelser, siger hun i en pressemeddelelse.

Af den fremgår det også, at regionen forventer at have en mere tilbundsgående undersøgelse af sagen klar i næste uge. 

I 2013 var sundhedsvæsenet ramt af en større skandale, da det kom frem, at 27.000 kvinder ikke var blevet indkaldt til screening for livmoderhalskræft. Året efter blev det afsløret, at flere end 18.000 kvinder mellem 50 og 69 år ikke var blevet indkaldt til undersøgelse for brystkræft, sådan som de har ret til ifølge reglerne.