Samfund

Socialministre fortryder nu: Giv Godhavns-drengene en undskyldning

- Ja, vi burde have sagt undskyld dengang. Det var forsvarsløse børn, som blev bragt i en situation, de ikke selv havde bedt om.

De drengebørn fra Godhavn, der blev tæsket og tvunget til at tage stoffer som amfetamin i perioden 1950 til 1975, har krav på en undskyldning fra den stat, der svigtede dem som børn.

Det mener de to tidligere socialministre Manu Sareen (Alternativet) og Annette Vilhelmsen (SF), der nu fortryder, at de aldrig selv gav dem den undskyldning, da de sad på posten.

- Jeg har stor respekt for deres kamp. De traumer, de har haft, fjerner vi jo ikke med en undskyldning. Men vi anderkender i det mindste, at de har været udsat for noget, som er helt urimeligt, siger Annette Vilhelmsen. 

Afviser at det er en gratis omgang

Begge har ellers haft chancen for at anerkende de overgreb, drengene blev udsat for, som et ansvar for staten.

Og de afviser, at det er en gratis omgang, at melde sig i koret nu, hvor Socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen har gjort det til deres sag.

- Jeg var en del af en regering, og der fik jeg blankt nej. I stedet fik jeg lov at give dem en beklagelse. Det var jeg skideirriteret over dengang, forklarer Manu Sareen.

Det samme afslag fik Annette Vilhelmsen.

- Det er vores ansvar

Socialminister Karen Ellemann (V) har så sent som for en uge siden afvist at komme med en undskyldning på statens vegne.

Og det er hun langt fra ene om. Siden 2005 har skiftende socialministre afvist at anerkende de mange overgreb som myndighedernes ansvar. 

Men det skal laves om nu, mener de begge.

- Det var forsvarsløse børn, som blev bragt i en situation, de ikke selv havde bedt om. Det var myndighederne, der greb ind, og dermed er det et myndighedsansvar. Og dét er også et politisk ansvar, mener Annette Vilhelmsen.

Åbner for erstatningssager

For selv om det er sket i fortiden, kan man sagtens forlange at dagens politikere tager et ansvar for - selv om man gør sig sårbar over for erstatningssager.

- Det var netop det, jeg fik at vide. Men Godhavnsdrengene vil ikke have en erstatning. De vil bare have en undskyldning, siger Manu Sareen.

Godhavnsdrengene kan slet ikke få økonomisk oprejsning for deres ødelagte barndom i 1960'erne. Deres sag mod Socialministeriet er forældet.

Men med en officiel undskyldning kan andre børnehjemsbørn fremover søge erstatning for deres behandling, hvis de ønsker det.

Ifølge Svendborg Museum, der har forsket i børnehjemmet Godhavn, lever der i dag omkring 200.000 voksne, som boede på børnehjem som barn.