Samfund

Kommune sætter dusør på muldvarpen: 20 kr. per hale

I Haderslev Kommune er det ikke længere sikkert at være muldvarp. Kommunen har nemlig sat dusør på dens hale.

I Haderslev Kommune har man givet borgerne muligheden for at tjene lidt ekstra lommepenge. Det kræver dog, at man er i stand til at tage livet af et bestemt kræ: Muldvarpen.

Er man til gengæld det, kan man veksle en muldvarpehale til 20 gode danske kroner. Det er nemlig belønningen for at biddrage til at holde bestanden nede, skriver DR Syd, som har talt med naturvejleder Trine Sørensen fra Skovlyst Naturskole ved Aabenraa. 

Hun er dog ikke helt forstående overfor, at man i det sønderjyske vælger at sætte jagten ind på muldvarpen ved ligefrem at lokke med dusør, mens dyret er totalfredet i Tyskland - og desuden resulterer i en klækkelig bødestraf på 11.000 kroner, hvis man slår en muldvarp ihjel.

- Jeg forstår ikke, at man har set sig så vred på et dyr, at man ligefrem vil betale dusør for at få det dræbt. (…) Det skal godt nok være et udskældt dyr, for at man begynder på det, siger Trine Sørensen til DR Syd.  

Et helvede at have muldvarper

Det er udvalget for Plan og Miljø i Haderslev Kommune, der står for den nye ordning, der træder i kraft den 4. maj. Og for dusørjægerne gælder det, at man skal aflevere hale-bundter af mindst ti styk i gennemsigtig plast, før man kan få sin udbetaling.

- Det er dejligt, at muldvarpene bliver holdt nede. Det er jo et helvede at have muldvarper, der kører rundt i vores parker og ødelægger vores græsplæner, siger formand for udvalget for Plan og Miljø i Haderslev, Benny Bonde til DR Syd.

Trine Sørensen er dog ikke just enig i, at en dræbt muldvarp fortjener et prisskilt på 20 kroner. Ikke mindst fordi, det faktisk er nyttedyr, der ilter jorden med sin tunnelgravning. I stedet bør man bare fjerne muldvarpeskuddene med en spade, siger hun:

- Det er drastisk, at alle muldvarpe skal have pris på halen. Man kunne give i stedet give dispensation til dem, der har et kæmpe problem med dem erhvervsmæssigt, siger naturvejlederen.