Samfund

International avis om skilte nær flygtningelejr: Danmarks omdømme er forværret

Et skilte med teksten "Irak 5317" nær Thisted. Skiltet er nu fjernet. Signe Marquard Rønn / Signe Marquard Rønn

Store aviser som Washington Post og The Independent har lagt mærke til skiltene fra Thisted.

Det skabte vrede blandt flere lokalbeboere, da ukendte personer i sidste uge satte en række falske vejskilte med teksten ”Irak” og ”Syrien” op nær en flygtningelejr i Thisted.

Skiltene blev beskyldt for at være både fremmedfjendske og usmagelige, hvorfor flere lokale valgte at gå ud og pille dem ned.

Den historie er nu nået til både England og USA, hvor store aviser som Washington Post og The Independent har omtalt sagen.

Mange asylansøgere har skabt reaktioner

Washington Post relaterer opsætningen af skiltene til den store stigning i antallet af asylansøgere, som Danmark har oplevet de seneste år.

Avisens journalist Adam Taylor skriver, at den øgede tilstrømning har skabt kraftige reaktioner i et land ”som for udeforstående ofte portrætteres som et socialistisk utopia”.

Som eksempler nævner han regeringens annoncer i libanesiske aviser, den såkaldte ”smykkelov” samt at debattøren Lisbeth Zornig har fået en bøde for menneskesmugling.

Den store amerikanske avis citerer både Daniel Carlsen, formand for Danskernes Parti, og Thisteds viceborgmester, Dansk Folkepartis folketingsmedlem Ib Poulsen, for at rose skiltene.

Det samme gør The Independent, der tilføjer, at Danmarks omdømme er blevet forværret med ”anti-immigrationsskiltene”.

Hvorfor tager USA ikke flere flygtninge?

Washington Post citerer både Venstre og Enhedslisten for at tage afstand fra skiltene, men i kommentarsporet retter brugeren ”nyord” kritik af vinklingen på historien.

- To skilte i det nordlige Jylland er i en verdenskendt avis som Washington Post. I USA er der adskillige stater, der har afvist at tage flygtninge fra Mellemøsten. Det er en skandale, skiltene er ikke smagfulde, men hvad så?

Politiet efterforsker trusler

TV 2 kunne i lørdags fortælle om Signe Marquard Rønn, der er en af de lokale, der har været ude og fjerne skilte.

Hun kalder dem "usmagelige", men har efterfølgende modtaget dødstrusler fra personer, der har skrevet ”landsforræddere - dem straffer man jo med likvidering” og ”skyd dem”.

Det har fået hende til at melde det til politiet.

- At blive kaldt kælling eller sådan noget er et eller andet sted fair nok. Men når man begynder at tale om at slå ihjel, så er debatten altså gået for langt, sagde Signe Marquard Rønn tirsdag til TV 2.

Jørgen Jensen, politikommissær i Thisted, fortæller torsdag til TV 2, at politiet for øjeblikket efterforsker, om beskederne er strafbare, og derfor er ingen endnu blev sigtet i sagen.

Han oplyser samtidigt, at der ikke er flere af de ulovligt opsatte skilte tilbage i Thisted.