Samfund

Idrætstoppen støtter svømmeklub: Støjberg skal blande sig udenom

Kønsopdelt, afskærmet svømmeundervisning er et prisværdig projekt, der hjælper indvandrerpigerne. Kritikken er helt historieløs, siger DGI.

Hovedstadens Svømmeklub (HSK) fortjener kun ros for sit projekt med kønsopdelt svømmeundervisning i Tingbjerg.

Så klar er opbakningen fra idrættens store organisation DGI.

- Jeg synes godt nok loftet hænger lidt lavt i debatten lige nu, siger formanden for DGI Søren Møller om den heftige kritik, som svømmeklubben har været udsat for.

For at lokke indvandrerpiger til at lære at svømme, har svømmeklubben indført kønsopdelte svømmehold og afskærmet svømmehallens vinduer, så man ikke kan kigge ind. Det har ført til kritik af, at klubben på den måde skader integrationen.– en kritik, der er nået helt op på ministerniveau. Integrationsminister Inger Støjberg har varslet, at regeringen vil gribe ind overfor ideen.

- Det er et spøjst sted, ministeren har slået ned med sin kritik. HSK skal have ros for at de tænker over, hvad der skal til for at få flere unge til at dyrke idræt. HSK er jo ikke en muslimsk forening. Det er en stor københavnsk kulturinstitution med 5-6000 medlemmer, der gør en masse godt i mange forskellige københavnske svømmehaller, siger DGI-formand Søren Møller.

- HSK skader ikke integrationen. Tværtimod er de med til at give disse piger et fællesskab og et rum for frihed, med til at give dem lov til at mulighed for at komme ud og forme deres eget liv. Ligesom andre svømmeklubber, der laver aktiviteter kun for overvægtige, der er for blufærdige til at klæde om og bade foran andre, men som gerne vil svømme, siger han.

Kritik er hverken dansk eller liberal

Søren Møller ærgrer sig over integrationsminister Inger Støjbergs udmelding i sagen. I går sagde Inger Støjberg til TV 2, at regeringen kunne blive nødt til at blande sig for at forhindre den slags projekter:

- Man bliver ikke integreret ved kun at svømme rundt sammen med personer af samme køn. For i Danmark er det nu engang sådan, at piger og drenge, kvinder og mænd, er lige meget værd. Og det skal være sådan, at man kan deltage i fritidsinteresse, svømning eller hvad man nu ellers går til, sammen på tværs af kønnene. Det er en helt grundlæggende værdi i Danmark. Jeg synes ærligt talt, at det er meget forfejlet og et helt misforstået hensyn. Og det er for mig at se noget, der trækker i den helt forkerte retning, sagde Inger Støjberg.

Søren Møller peger imidlertid på, at der historisk altid har været kønsopdeling indenfor idræt, og det har været med til at skabe frigørende fælleskaber for kvinder:

- Der er en historieløshed over modstanden mod det her. Kvindesagen har historisk haft stor glæde af idrætsklubber kun for kvinder. Der er en lang tradition i idræt for at arbejde med kønsopdeling, også indenfor svømning, hvor man altid har haft pigehold. Det har man indenfor fodbold og håndbold. Kønsopdeling er jo nærmest normen indenfor idræt.

Det er et tilbud om at komme ud

- Dette tilbud er jo ikke forbeholdt muslimske piger, der er også andre piger. Det er klart, at tilbuddet jo er særligt tillokkende for muslimske piger, der ellers ikke havde lyst – eller ville få lov - til at gå til svømning. Det er ikke med til at isolere de muslimske piger i deres eget miljø. Det er et tilbud til folk om at komme ud og opleve noget andet. For pigerne er det et tilbud om ikke at blive fastholdt i en muslimsk, social kontrol, siger Søren Møller.

Han synes, at ministeren skal blande sig uden om:

- Jeg må minde om, at det her er altså en forening, der laver et tiltag for en særlig gruppe, som man gerne vil have til at svømme. Ministerens trusler om at gribe ind strider mod grundlaget for det frivillige foreningsliv og mod folkeoplysningsloven. Det er ikke særligt dansk, og det er heller ikke særligt liberalt, siger Søren Møller.