Samfund

Forslag om dansk kødafgift går verden rundt: Hvad er der sket med vikingerne?

I kommentarsporerne hos flere internationale medier er det mere end svært at finde positive reaktioner på forslaget fra Etisk Råd.

Mens debatten om en klimaafgift på den CO 2 udledende kødproduktion har raset her hjemme, har flere medier i udlandet fået øje på det opsigtsvækkende forslag fra Etisk Råd.

Den britiske avis The Independent og den amerikanske tv-station Fox News har begge skrevet om, at det i fremtiden kan blive dyrere at være kødglad dansker.

Og i mange af kommentarerne til de to artikler bliver forslaget mødt med hån og træk på skulderen.

- Hvad er der sket med vikingerne, skriver Ted Yost i en kommentar hos Fox News.

Brugeren monikag13, der tilsyneladende er fra den kvægproducerende stat Texas, skriver:

- Sikke en joke. Vi texanere vil grine af det her i lang tid!

- Lad dem spise græs

Selvom begge aviser understreger, at der kun er tale om et forslag, kommenterer mange bruger nyheden som om, at det allerede er blevet til virkelighed.

Hos Independent opfordrer brugeren larryb350 ligefrem til et boykot af fødevareeksporten til Danmark.

- De har tydeligvis besluttet, at deres køretøjer drevet på fossilt brændstof er mere fordelagtige for miljøet end det mad, de spiser, så lad dem spise det græs, køerne tidligere spiste, skriver han.

Brugeren padoux ironiserer over, at det næste tiltag må blive en skat på sukker, slik, pizza og chips. Men i Danmark er der allerede en afgift på chokolade- og sukkervarer.

Tror de fattige bliver ramt

Fødevarer står generelt for 19-29 procent af den globale udledning af drivhusgasser, og heraf udgør produktionen af oksekød alene 10 procent.

Derfor kan man ifølge Etisk Råd, i modsætning til omstillingen til grøn energi, relativt hurtigt skære i udledningen af drivhusgasser ved at mindske forbruget af oksekød.

Men der er så godt som ingen af kommentarerne i de to artikler, der roser forsøget på at nedbringe CO2 udledningen via en afgift på bøffer.

Brugeren sanderdog1 mener, at forslaget rammer helt skævt.

- Eliten får det altid, som de vil have det. Kun de fattige og middelklassen bliver ramt af denne slags vanvid.

Den 3. maj inviterer Etisk Råd til en debat i Fællessalen på Christiansborg om at indføre klimaafgifter på oksekød i Danmark. 

Alternativet og Enhedslisten har på forhånd erklæret sig klar til at se positivt på forslaget.

Men hos Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance modtages det med kritik.