Samfund

Færre bliver dræbt i Grønland

Langt de fleste drab i Grønland begås af folk, der har et misbrug, viser ny forskning.

Et nyt forskningsprojekt viser, at antallet af drab er faldet fra mere end 23 drab per 100.000 indbyggere til cirka 16 drab per 100.000 indbyggere, skriver videnskab.dk.

Antallet af drab i Grønland

Et nyt studie af drab i Grønland viser, at antallet af drab er faldet fra mere end 23 drab per 100.000 indbygger til cirka 16 drab per 100.000 indbygger.

- Til sammenligning ligger Danmark på knap 1 drab per 100.000 indbyggere.

- Usædvanligt for et land med en høj drabsrate dræbes der næsten lige mange mænd og kvinder i Grønland.

- Drabsmetoden er oftest skarp vold som for eksempel knivdrab, som udgør 41 procent, mens skudrelaterede drab udgør 29 procent.

Kilder: Videnskab.dk og retsmediciner ved Københavns Universitet Martin Rune Christensen.

Over halvdelen af gerningsmændene var misbrugere af enten hash eller alkohol - og sommetider begge dele. Det fortæller læge og ph.d.-studerende ved Retsmedicinsk Institut ved Københavns Universitet Martin Rune Christensen, som er en af forskerne bag studiet.

Færre misbrugere kan være svaret

Alkoholforbruget er dog generelt faldet i Grønland, og det kan ifølge forskeren være en af årsagerne til, at der er færre, som bliver dræbt.

- Vi kan se fra andre studier, at alkoholindtaget hænger sammen med drabsraten. Og i og med at alkoholindtaget i Grønland er faldet sammen med drabsraten, kunne det have en vis sammenhæng, siger Martin Rune Christensen til Ritzau.

Drabene sker oftest i forbindelse med et skænderi eller kontrovers. Mange gange kan gerningsmændene dog ikke huske, hvorfor de har begået drabet. Derfor er den næststørste andel af drab begået med ukendt motiv.

Stadig høj rate

Men selv om antallet af drab er faldende, begås der fortsat langt flere drab i Grønland end i Danmark, hvor drabsraten til sammenligning ligger på ét drab per 100.000 indbyggere.

I lande med høje drabsrater er det typisk, at mænd udgør størstedelen af ofrene, men i Grønland udgjorde kvinder knap halvdelen med 58 ud af de 129 ofre.

- I lande med høje mordrater bliver drab ofte begået i forbindelse med organiseret kriminalitet eller bandekriminalitet, som typisk er præget af mænd. Men organiseret kriminalitet er ikke en del af drabsstatistikken i Grønland, siger Martin Rune Christensen.

Forskerne har set på antallet af drab fra 1985 til 2010.