Samfund

Vi frygter ikke børnesygdomme, men bivirkningerne fra vacciner

For første gang giver sundhedsmyndighederne et samlet overblik over resultater og tilslutning til børnevacciner.

Kighoste, stivkrampe, difteri, mæslinger, polio, fåresyge og meningitis. Engang slog de frygtede børnesygdomme hvert år tusindvis af danske børn ihjel, gav varige handikap eller medførte alvorlige langvarige lidelser. Sådan er det ikke længere. 

En af de væsentligste årsager er vaccinationerne i det danske børnevaccinationsprogram. Det fastslår en ny årsrapport fra Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut i dag. Det er første gang nogensinde, at sundhedsmyndighederne giver ét samlet overblik over resultaterne af og tilslutning til de mange børnevacciner, skriver Politiken onsdag. 

- Vacciner er uden tvivl en af de største landvindinger i lægevidenskaben, det glemmer vi nok ofte. Og en af de væsentligste årsager til, at mange af de tidligere så frygtede børnesygdomme er så godt som udryddede, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, til Politiken. 

Men myndighederne frygter, at det ikke bliver ved med at være sådan, fordi nogle forældres skepsis over for verdens første kræftvaccine, HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, kan smitte af på forholdet til andre vacciner. 

I årsrapporten står der, at "for mange vaccinationer" ses et fald fra 2014 til 2015. Værst ser det ud for 2. HPV-stik, der er faldet 14 procentpoint på 1 år, svarende til cirka 7.000 færre vaccinerede piger, mens andre vacciner er faldet 1-5 procentpoint, skriver Politiken. 

Den laveste vaccinetilslutning ses i København. Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, træffer en del veluddannede storbyfolk reelt risikable beslutninger. 

- Spelt-segmentet er en væsentlig del af den gruppe, der bevidst fravælger vaccinerne. De repræsenterer en ’gåen tilbage til naturen’ og det antiautoritære. De glemmer bare, hvordan børnedødelighed var en helt naturlig ting i livet for 50-100 år siden netop på grund af smitsomme sygdomme, siger han til Politiken. 

Forældres frygt for vacciners mulige bivirkninger frem for ønsket om sygdomsbeskyttelse er ifølge Sundhedsstyrelsen en væsentlig årsag til, at myndighederne nu udgiver en årlig vaccinerapport. 

- For år tilbage frygtede folk epidemier med børnesygdomme. De kunne huske sygdommene, havde selv været smittet eller kendte nogle, der havde været ramt. Derfor var det helt naturligt, at man lod sine børn vaccinere. I dag tænker forældre nok mere på mulige bivirkninger end på effekterne af vacciner. Frygten for bivirkninger fylder desværre nok en hel del for nogle forældre, der så desværre fravælger vaccinerne, siger Bolette Søgaard til Politiken