Samfund

Risiko for nedstyrtning - nu må de ikke bruge deres nye altaner

Flere altanejere i København har fået forbud mod at bruge deres nyopsatte altaner på grund af nedstyrtningsfare. Altanfirma maner til ro.

Altanerne hænger på bygningerne, og udefra ser alt færdigt ud. 

Men flere altaner i det københavnske er blevet lukket, fordi kommuner ikke kan afvise, at der er risiko for, at altanerne kan styrte ned. Det viser materiale, som TV 2 har fået indsigt i. 

Der er tale om 22 altaner i Københavns Kommune ved ejendommen Bavnehøj, som tæller flere adresser samt en altan i Frederiksberg Kommune, hvor kommunerne hverken har kunnet be- eller afkræfte, at der er nedstyrtningsrisiko på altaner hængt op af firmaet Altan.dk. Det er konkurrenten - altanfirmaet Minaltan.dk - der har rettet henvendelse til kommunen, hvorefter kommunen har set nærmere på de anvendte metoder og udsendt påbud.

Hængt op uden tilladelse

- Vi har kunnet konstatere, at der var en altan, som ikke var etableret efter det, vi havde givet tilladelse til. Der var ikke en akut nedstyrtningsrisiko, men når nogen afviger fra det, der er givet tilladelse til, så kan vi ikke vide os sikre på, at det holder, forklarer centerchef Steffen Mark Jensen fra Center for Bygninger i Københavns Kommune.

Kommunen har efter tilsyn af den pågældende altan, der ligger på Natalie Zahles Vej i København, som er en del af ejendommen Bavnehøj, konkluderet, at Altan.dk ikke har hængt altanen op efter reglerne. Kommunen har derfor har sendt et påbud om at få området, hvor der hænger i alt 22 altaner, spærret af, indtil forholdet er bragt i orden:

- Vi kan ikke gå på kompromis med sikkerheden. Der er ikke tale om, at de falder af nu og her, men indtil der kommer orden i forholdet, så gælder påbuddet, siger Steffen Mark Jensen.

Træbjælker sat op

24-årige Simone Skovdal bor i lejligheden med den pågældende altan på fjerde sal på Natalie Zahles Vej sammen med sin kæreste. Siden parret i sidste uge blev kontaktet af underboen, der synes, at noget så underligt ud med altanen, er det gået stærkt. 

- Vores underbo kender en fra Minaltan.dk, som mistænkte vores altan for ikke at være sat ordentligt op. De undersøgte sagen, pillede vores gulvbrædder op og sendte billeder ind til kommunen i sidste uge. I mandags var kommunen ude og se på vores altan, og i går blev altanen lukket. Der er nu sat træbjælker op for alle 22 altaner, siger Simone til TV 2, der er lettere rystet over situationen: 

- Der er blevet reageret meget hurtigt. Nu har alle fået en skrivelse om, at altanerne er lukket, indtil fejl og mangler er udbedret. Det er bare ikke fedt. 

Kan gå meget galt

På Frederiksberg har kommunen sendt et lignende påbud til en ejerforening på Jakob Dannefærds Vej, hvor en altan på tredje sal er hængt op med en anden metode, end kommunen har givet Altan.dk tilladelse til. 

- Vi modtog materiale fra Minaltan.dk, og under vores tilsyn føler vi os ikke overbevist om, at den metode, der er anvendt, er fuldt forsvarlig. Vi kan ikke sige, om der er stor eller lille nedstyrtningsrisiko, men vi løber ingen risici. Det er sådan med beregninger, at det kan gå rigtigt galt, hvis først det går galt, forklarer Lillian Rasch Madsen, som er afdelingschef for By, Byggeri og Ejendomme i Frederiksberg Kommune.

Altanfirma forsikrer om sikkerhed

Hos Altan.dk understreger stifter og ejer Peter Knudsen, at firmaet arbejder efter de bedste tekniske forskrifter, og at Altan.dk aldrig har haft et sikkerhedsproblem eller altaner, som er styrtet ned. 

- Vi kunne ikke drømme om at udføre noget arbejde, der ville udgøre en sikkerhedsrisiko, lyder det fra ejeren, som understreger, at altanejere kan forholde sig helt roligt.  

Spørgsmål: Hvorfor har I hængt altaner op efter en anden metode end den, kommunen har givet tilladelse til?

- I alle projekter har vi en fast formulering: ”Ved væsentlige ændringer af konstruktioner, der afviger fra dokumentet eller tegninger, kontakter håndværker den pågældende ingeniør. Konstruktionsændringer bliver kun udført ved gokendelse af en ingeniør og evt. af en anerkendt statiker”. Denne procedure er aldrig anfægtet af kommunen, og også i dette tilfælde er ændringerne godkendt af ingeniører og efterfølgende af ekstern statiker.

Adspurgt om hvad Altan.dk nu vil gøre, svarer stifteren: 

- Vi anmoder landets førende ekspertise i statik om at undersøge forholdende og de tekniske løsninger, vi har anvendt. Hvis der på nogen som helst måde bliver rettet kritik mod disse løsninger, tager vi selvfølgelig kritikken til efterretning og retter ind til højre.

Altaner skal lovliggøres

På Frederiksberg påpeger Lillian Rasch Madsen det store stykke arbejde, der ligger forude. 

- Vi skal have en anerkendt statiker ud og se på altanen. Det kan godt være, at det viser sig, at der er fred og ingen fare, men tvivlen må komme beboerne til gode, siger afdelingschefen og tilføjer: 

- Vi opererer med en lovliggørelse. Det er ulovligt at gøre noget andet end det, man har fået tilladelse til. Nu skal altanen lovliggøres. Det vil sige, at Altan.dk kan sende en ny ansøgning på baggrund af den metode, der er anvendt, eller de skal hænge altanen op på ny. 

Frederiksberg Kommune er nu i gang med at undersøge, om andre altaner er hængt ulovligt op. 

- Vi bliver nødt til at kigge på, om der er flere sager, hvor der er sket det samme. Vi kommer til at tage kontakt til alle de steder, vi har givet tilladelse til altaner de sidste år, og det kommer til at betyde, at alle de igangværende sager fra Altan.dk, som ligger på kommunens bord til godkendelse nu, må vente, siger Lillian Rasch Madsen.