Nu kan dit barn få en 'hjerne-pause'

En lille kasse med forslag til motion skal vække eleverne på Hvidovres skoler, hvis energien går ned midt i timen.

Træk et kort og få et par minutters motion og ilt til hjernen.

Det er tanken bag et en lille kasse med 100 papkort, som man netop nu er ved at udbrede til Hvidovre Kommunes folkeskoler.

Tanken bag er, at et par minutters bevægelse midt i en stillesiddende skoletime kan vække de sløve elever, brænde lidt krudt af hos de rastløse elever og sikre, at alle vender tilbage til undervisningen med fornyet energi.

- Sådan et break midt i timen nulstiller og vækker hjernen. Det gavner læringen, for hvis børn sidder stille for længe af gangen, så bliver de urolige og ukoncentrerede, fortæller idekvinden bag det nye system Mette Sevel Johnsen, der er psykomotorisk terapeut på Frydenhøjskolen i Hvidovre.

Sådan ser boksen ud, der indeholder kort med øvelser i kategorien; styrke, motorik, puls og kvik op'
Sådan ser boksen ud, der indeholder kort med øvelser i kategorien; styrke, motorik, puls og kvik op' Foto: Vamosboks.dk / Vamosboks.dk

Vamos-systemet er i al sin enkelthed en kasse med 100 forskellige forslag til motion eller korte øvelser indenfor fire genrer, nemlig ”opkvikning”, ”puls”, styrke” og ”motorik”.

Meningen er så, at kassen altid står i klassen, så læreren eller eleverne kan trække et kort, hvis læreren føler det påkrævet undervejs i en lektion. Øvelserne på fem-ti minutters varighed kan så lige få pulsen op hos eleverne, så de har energi til resten af timen.

- Nogle lærere vil bruge en enkelt øvelse i løbet af en lektion, andre vil samle flere i for eksempel en trivselstime. Ideen er, at øvelserne kan puttets ind efter behov i alle klasser, lige fra 0. til 9. klasse, fortæller hun.

På Frydenhøjskolen har man taget godt imod ideen med Vamos-kassen, og hjælper nu med at udbrede ideen til kommunens andre skoler:

- For os er det en hjælp til at møde den udfordring, som er en del af den nye skolereform, nemlig at få motion og bevægelse ind i undervisningen. For læreren er det en fordel at vide, at kortene med 100 forskellige forslag er klar i klassen. Læreren behøver ikke at have planlagt aktiviteten på forhånd, men ved ideerne er der, når man vurderer, at der er brug for en lille pause i undervisningen, siger skoleleder Gerhard Grubb Waaentz.

Vamoskassen er så småt taget i brug på Frydenhøjskolen. Tirsdag skal 50 lærere fra kommunens andre folkeskoler på kursus på Frydenhøjskolen, så de også kan tage systemet i brug.

Eksempler: Det kan motionskassen indeholde
Kassen indeholder 100 forskellige kort inddelt i fire kategorier

Synes du, at det er en god ide? Kom gerne med din mening her på Facebook

En lille papkasse med 100 kort skal revolutionere undervisningen i folkeskolen.

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Monday, April 25, 2016