'Hvis der er afgifter på benzin og biler, skal der også være det på kød'
Der kan være god grund til at indføre afgifter på oksekød, mener ekspert på DTU. Afgifter har hjulpet på andre områder, lyder vurderingen.
Vi spiser alt for meget oksekød og for mange røde bøffer herhjemme.
Det mener Det Etiske Råd, som er klar til at indføre afgifter på kød fra drøvtyggere. Ifølge rådet er klimabelastningen ved produktion af oksekød så stor, at man bør regulere den skadelige adfærd gennem en afgift - ligesom man har på benzin, alkohol og tobak.
Og der kan være noget om snakken, vurderer Henrik Saxe, som er direktør ved Institut for Management Engineering på DTU.
Han har forsket i bæredygtighed og danskernes kødvaner og har svært ved at se, hvordan man kommer uden om reguleringer på området, hvis danskernes kødforbrug skal nedsættes.
Hjælper på andre områder
- Hvis man ser på el, benzin og dyre biler, så har det hjulpet at indføre afgifter. Derfor tror jeg også, at det er en samlet regulering, der skal til på kødområdet, hvis forbruget skal sænkes, siger Henrik Saxe til TV 2.
Ifølge Det Etiske Råd er reguleringer nødvendige, da det ikke vil være 'effektivt' at overlade ansvaret udelukkende til forbrugeren.
- For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles, hvilket kræver, at samfundet gennem regulering sender et klart signal, lyder det fra Mickey Gjerris, formand for Rådets arbejdsgruppe, i en skriftlig udtalelse.
Sænk prisen på 'sunde' madvarer
Danskerne spiser i gennemsnit knap 52 kilo kød om året, viser tal, som DTU sidste år udarbejdede for Landbrug og Fødevarer baseret på tal fra 2011. Samtidig har DTU i rapporten 'Køds rolle i kosten' konkluderet, at den gennemsnitlige danskers kødforbrug i højere grad består af rødt kød end forarbejdet kød og fjerkræ.
Selv om danskerne ifølge Henrik Saxe stille og roligt er ved at få øjenene op for, at det overdrevne kødforbrug er et problem for både sundheden, klimaet og miljøet, så er der behov for yderligere tiltag på området, fastslår han:
- Som et lille land skal Danmark gå forrest - det vil sige, at vi skal lave produkter, som er klimavenlige. Ved at indføre afgifter får man reguleret forbrugernes adfærd i en mere miljø- og klimabevidst retning, siger Henrik Saxe og uddyber, at afgifter på kød også stiller krav til prisen på andre fødevarer:
- Hvis man skal argumentere for, at kød skal være dyrere, så skal sunde varer også være billigere, understreger han.
Hvad mener du om afgifter på oksekød? Deltag i debatten på TV 2 NYHEDERNES Facebook-side.