Samfund

Ekspert: - Derfor bliver flere og flere unge hjemløse

Der bliver flere og flere unge hjemløse. En tilværelse, der er rå og giver ar på sjælen. Kom her tættere på, hvorfor vi ser denne kedelige tendens.

Det er ikke let at være hjemløs og bestemt ikke, hvis du er kvinde. Der er langt færre hjemløse kvinder end mænd i Danmark, og kvinderne udgør en af de mest marginaliserede grupper i samfundet. Kvinderne er nemlig oftest svært belastet, når de ender på gaden.

Preben Brandt er stifter af projekt UDENFOR - en organisation - der med egne ord 'sætter ind der, hvor det offentlige sociale sikkerhedsnet ikke er finmasket nok'.

Han har gennem årtier beskæftiget sig med hjemløse og andre udsatte grupper, og han forklarer:

- Udsatte kvinder får ofte en anden hjælp fra det offentlige, end mænd gør. Oftest fordi der er børn involveret, hvilket betyder, at de ikke bliver udstødt på samme måde som mændene. Derfor har de kvinder, der ender på gaden, mange sammensatte problemer, lyder det fra Preben Brandt, der også er dr.med., psykiater og forfatter.

Han oplever, at det på mange måder er en større ydmygelse for en kvinde at ende på gaden.

- Når vi tænker på hjemløse, så tænker vi jo på en mandefigur. Vi har ikke en kultur, hvor vi ser kvinder som typiske hjemløse, hvilket afspejler sig i den måde, de bliver mødt på af samfundet.

Men det er ikke kun de fordømmende blikke, koldt vejr og dårlige sovepladser, der gør livet utrygt og ubehageligt for de kvindelige hjemløse. Det er også den konstante frygt for at blive udsat for at blive røvet, voldtaget og overfaldet sammen med dårligt fysisk og psykisk helbred, misbrug og prostitution.

Flere og flere unge hjemløse

Officielle tal fra såkaldte hjemløsetællinger viser, at der i øjeblikket er omrking 6.100 hjemløse i Danmark. Tallet er dog kun et øjebliksbillede af hjemløsheden i Danmark og tallet er formentlig endnu højere.

En del af disse 6.100 hjemløse er unge mennesker, og siden 2009 er antallet af de unge tæt på fordoblet. Derfor har TV 2 over seks måneder fulgt tre unge hjemløse, hvilket er blevet til serien 'Vi er de unge hjemløse', som netop er blevet vist på TV 2. Se traileren for programmet øverst i artiklen.

I programmet møder vi blandt andet 26-årige Ravn, der blev hjemløs første gang som bare 17-årig. I dag er Ravn sofa-surfer, hvilket betyder, at hun overnatter hos venner og bekendte. Hun vil nødigt ende på gaden igen, fordi gadelivet er så råt.

Steg i 80'erne

Men hvorfor bliver flere og flere unge hjemløse, når der blandt andet har været gennemført en stor Hjemløsestrategi i 17 kommuner fra 2009 til 2013? Preben Brandt peger på, at årsagen blandt andet er en samfundstendens, hvor der i mindre og mindre grad er plads til dem, der stikker lidt ved siden af.

- Den første gang, vi for alvor blev opmærksomme på, at der blev flere og flere yngre hjemløse var tilbage i slutningen af 80'erne. Dengang hang det i høj grad sammen med det voksende stofmisbrug, vi så herhjemme.

Dengang undersøgte Preben Brandt årsagerne til denne tendens, og han mener stadig, at det er de samme elementer, der er gældende for, at unge mennesker ender som hjemløse.

- Langt de fleste havde en børnesag, havde været anbragt uden for hjemmet og mange var på en eller anden måde i en situation, hvor de havde svært ved at indgå i de her mere formelle ting i livet såsom skole, uddannelse og arbejde.

De skæve holdes udenfor

Preben Brandt understreger, at der selvfølgelig er mønsterbrydere, men der er også en del, som ikke får chancen for at lykkes, men som egentlig er begavede nok.

- Der bliver færre og færre ufaglærte jobs, vi skal hurtigere gennem uddannelsessystemet, boligerne bliver dyrere, og familien Hansen vil hellere leje et værelse ud til en ung studerende end en af de her lidt skæve unge personer, forklarer Preben Brandt og fortsætter:

- Samfundet er ikke parat til at rumme de skæve og sære. Det er et mønster, jeg stadig ser. Jeg ser et samfund, der endnu mere end dengang i 80'erne, der er udelukkende over for nogle unge. De her typer af unge har altid været der, men førhen blev de inkluderet i samfundet.

Alvorlige konsekvenser

Der er ingen tvivl om, at et liv på gaden i et råt miljø, hvor alle kæmper for overlevelse, sætter sine ar på sjælen. Derfor mener Preben Brandt også, at det er vigtigt at forsøge at forebygge, at så mange unge ender på gaden.

Det kan dog ikke gøres uden at kigge på samfundet som helhed, mener han.

- Vi er nødt til at kigge på vores som samfund, som udstøder nogle borgere. Og det gælder på flere planer - både politisk men også borgerne i mellem. Vi går uden om dem, der er anderledes, især dem der er negativt anderledes. Dem vil vi helst ikke have imellem os.

Og det har voldsomme konsekvenser for en ung person at blive ekskluderet fra samfundet så tidligt i livet.

- Det er ikke bare boligløshed, for det oplever mange unge jo i løbet af deres liv. Men når man har ressourcer, et stærkt bagland og et velfungerende fællesskab, så er det ikke en synderlig katastrofe, at man ikke har et hjem i en periode.

-  Men er man ensom og lidt anderledes i forhold til samfundet og mangler en bolig, så hænger man hurtigt fast i en leveform, hvor man kommer til at føle sig udenfor. Oven i de andre problemer, man har med i bagagen, så sætter det altså sine spor. Det giver yderligere sår på sjælen.