Samfund

Kendt dansk journalist er død

Tidligere Politiken-journalist og Cavling-vinder Ninka er død. Hun blev 86 år.

Journalist og forfatter Anne Wolden-Ræthinge, bedre kendt som Ninka, er død. Hun blev 86 år.

Det skriver Politiken.

Ninka, der er født i Gråsten og begyndte som journalistelev ved Sønderjyden i 1946, gjorde portrætinterviewet til sit varemærke, hvilket hun fik Cavlingprisen for i 1974.

- For som interviewer og desuden for i fornem deskriptiv form at give læserne nyt indblik i den hverdag, vi lever i, lød motiveringen.

Efter to og et halvt års studier i journalistik i Oklahoma, USA, vendte Ninka hjem og blev i 1951 ansat ved det københavnske dagblad Nationaltidende, der fra 1954 hed Dagens Nyheder.

Det var i den periode, hun antog pseudonymet Ninka efter den travle, organiserende kanin Ninka Ninus i børnebogen "Peter Plys".

Da Dagens Nyheder lukkede i 1961, blev Ninka hentet til dagbladet Politiken af daværende søndagsredaktør Paul Hammerich, og det var i Politiken Søndag, at hun for alvor slog sit navn fast med hundredvis af portrætinterviews.

Bibliografien tæller 32 udgivelser, blandt andet bogen "Helle - i samtaler med Ninka " fra 2011 om Helle Thorning-Schmidt.

Dertil kommer en række bogudgivelser med portrætter af kongehusets medlemmer. Det er endvidere blevet til en stribe tv-portrætinterviews - med dronning Margrethe, dronning Ingrid, Karl Bjarnhof og Hans Hartvig Seedorff.