Samfund

Strejker på otte slagterier sender Danish Crown i knæ: - Vi er magtesløse

De såkaldte tilsynsteknikere strejker, og en anden underleverandør er ikke muligt, da teknikerne er underlagt Fødevarestyrelsen.

Otte af Danish Crowns slagterier er ramt af en strejke blandt de såkaldte tilsynsteknikere, som er ansat i Fødevarestyrelsen. De er ifølge meldingerne utilfredse med nye retningslinjer om pausestrukturen.

Strejken betyder, at Danish Crown, som er verdens største eksportør af svinekød, må skrue kraftigt ned for produktionen.

- Meldingerne er, at man faktisk er nede og slagte på halv kraft i øjeblikket. Det er en stribe slagterier, der er ramt, og det er altså de her teknikere, som skal godkende, at grisene kommer videre til slagtning, som har nedlagt arbejdet, fortæller TV 2-reporter Palle Jensen.

Tempoet i produktionen er sænket så meget på grund af strejken, at lastbiler er kørt forgæves og har måttet holde og vente, fordi slagterierne ikke kan tage imod det samme antal grise til slagtning.

- Det kan derfor ende med at blive et dyrevelfærdsproblem, og det er måske også det, der kan ende med at blive tilsynsteknikernes sikreste kort i forhandlingerne. Men de skulle altså sidde i møde med Fødevarestyrelsen netop nu (med henblik på forhandling, red.), lyder det fra reporteren.

Ingen anden underleverandør

Det potentielle dyrevelfærdsproblem handler om, at der kan blive overbelægning på grisefarmene, hvis ikke dyrene løbene kan afsættes til slagtning.  

Danish Crown kommer desuden bagud med produktionen.  

- Men vi kan ikke gøre noget, vi er magtesløse, siger pressechef Jens Hansen til TV 2 og fortsætter.

- Problemet er, at vi ikke rigtig har andre, der kan gøre det. Hvis det havde været vores transportfirma eller rengøringsfirma, der strejkede, kunne vi finde en anden underleverandør. Men det her ligger hos Fødevarestyrelsen, så det kan vi ikke i det her tilfælde, lyder det.

I Fødevarestyrelsen bekræfter man, at der er gang i forhandlingerne med tilsynsteknikernes organisation (Serviceforbundet under LO, red.). Det har dog endnu ikke været muligt at få en status på forhandlingerne.