Samfund

Nyt våben mod identitetstyveri: Beskyt dig med et enkelt klik

Indenrigsminister Karen Ellemann arbejder på et værn, der skal bremse misbrug af stjålne id-papirer.

Svindlere skal ikke kunne misbruge andres identitet til at købe varer på kredit.

Sådan lyder det fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der arbejder på en løsning, hvor borgere kan oprette en kreditbeskyttelse i CPR-registret.

- Med dette initiativ vil vi stille et redskab til rådighed for borgere og butikker, som kan forebygge identitetsmisbrug, siger Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

- Lignende modeller kender vi fra Sverige og Norge, og jeg er rigtig glad for, at vi nu kan byde ind med en løsning i CPR, siger hun.

Kreditbeskyttelse på borger.dk

Løsningen indebærer, at borgeren, der har fået stjålet sin pung under shoppeturen, skal kunne gå ind på borger.dk og oprette en kreditbeskyttelse. Det skal forhindre, at tyve kan købe varer eller optage lån i borgerens navn.

Oplysningen om kreditbeskyttelse vil med det samme være tilgængelig for de mange butikker, som trækker på oplysninger fra CPR-registret. Butikkerne bliver således advaret om, at en tyv muligvis er på spil, hvis vedkommende prøver at købe en vare på kredit ved hjælp af et stjålent kørekort, pas eller anden form for id.

Løsning klar i 2017

- Er beskyttelsen på plads, inden tyven begynder sit misbrug, er det et effektivt redskab, som kommer både borgere og i særdeleshed erhvervslivet til gavn. Det er jo butikkerne, som taber penge på denne type kriminalitet, siger Karen Ellemann.

Ministeriet har holdt møde om sagen med Rigspolitiet, som bakker op om løsningen.

Ministeren forventer at kunne fremsætte lovforslag om løsningen i næste folketingssamling. Dermed vil en løsning være klar i begyndelsen af 2017.