TV 2s dokumentar 'Moskeerne bag sløret' vinder publicistpris

Den meget omtalte dokumentarserie 'Moskerne bag sløret vinder 'Den lille Publicistpris'.

TV 2s dokumentarserie 'Moskeerne bag sløret' blev meget omdiskuteret, da den tonede frem i bedste sendetid på landsdækkende tv - nu vinder dokumentarserien 'Den lille Publicistpris'.

Publicistpriserne, der hvert år bliver givet for at hædre og fejre Danmarks bedste journalistiske formidlere, uddeles af Den Danske Publicistklub for 37. gang tirsdag aften i Dansk Industris Hus på Rådhuspladsen i København. Jens Gaardbo er vært for arrangementet.

Den danske publicistklub

Den Danske Publicistklub blev stiftet i 1880 og har medlemmer blandt journalister, mediefolk, kommunikatører og andre, der arbejder med publicisme. Klubbens formål er at værne om ytringsfrihed og lødig publicistvirksomhed. Foruden den årlige publicistpris og publicistdøgnet organiserer den danske Publicistklub inspirationsmøder og debatter for klubbens medlemmer.

I dokumentarserien, som er produceret af Dokumentarkompagniet, går to 'muldvarper' går under dække og viser, hvilke budskaber, der bliver givet videre i de danske moskeer. Med dokumentarserien undersøger TV 2 gennem tre programmer, om otte danske moskeer modvirker eller medviker til integrationen i Danmark. Dokumentarserien opstod i kølvandet på en række oplysninger fra unge muslimer på flugt fra deres familier og kristiske muslimer, som har gjort op med det miljø, de er opvokset i.

Martin Jensen og Irene Sørensen fra Dokumentarkompagniet Aarhus er hovedkræfterne bag de tre programmer.

Prisen består af en særlig skål fra Stelton og 10.000 kroner. De øvrige nominerede til prisen var Kids News, Berlingske Media og Radio24syv.

- Der var et meget fornemt felt af nominerede i år, og det er er en fornøjelse igen at se myten om, at journalistik bliver dårligere med årene gennemhullet. Der er masser af talent og masser af virketrang i dansk journalistik. Alle nominerede i år kunne have fortjent en pris, siger formand for den dansk Publicistklub, Per Mikael Jensen.

De øvrige vindere

Erik Rasmussen, stifter af Mandag Morgen, vandt 'Den store Publicistpris'. Erik Rasmusssen var med til at vende den negative udvikling på Dagbladet Børsen, da det var i krise. Ud over Ugebrevet Management, Børsens Nyhedsmagasin til Ugebrevet Mandag Morgen og Tænketanken Erhvervspolitisk Forum har Erik Rasmussen også, ifølge juryen, været med til at forny dansk journalistik, påvirke den politiske dagsorden og højne niveauet i samfundsdebatten.

I sin journalistiske karriere har Erik Rasmussen sat fokus på erhvervslivets udfordringer, på de akutte miljø- og klimaspørgsmål og med afsæt i sin egen sygdomshistorie sat fokus på kræft og tilstanden i den danske sundhedssektor. Endnu et argument for, at det er Erik Rasmussen, der har gjort sig fortjent til 'Den store Publicistpris', er, at han har været med til at udklække store journalistiske talenter, der hvor han har været ansat. Af navne kan blandt andre nævnes Mikkel Hertz og Torben Møger Pedersen.

Prisen består af en skål specielt fremstillet til Den Danske Publicistklub af Stelton samt 20.000 kr. Øvrige nominerede til denne pris var forfatter og videnskabsjournalist Lone Frank fra Weekendavisen og journalist og forfatter Mads Kastrup fra Ekstra Bladet.

Journalist Nagieb Khaja vandt 'Public Service prisen'. Nagieb Khaja kom til Danmark med afghansk baggrund og har siden skabt sig en journalistisk karriere, hvor han søger historier i sit hjemland og andre lande i Mellemøsten. Han gæster ofte både danske og udenlandske studier og har blandt andet lavet filmen Mit Afghanistan. Øvrige nominerede til denne pris var Dagbladet Information for særavisen om flygtninge og TV 2 for dokumentaren Patienten, der fik nok.

Dagbladet Information vinder 'Fortællerprisen' for avisens serie om voldtægt - 'Vidnesbyrd'. Øvrige nominerede til denne pris var den nyuddannede journalist Inaam Nabil og journalist og forfatter Olav Hergel fra Politiken.

Priskomitéen, bestående af Connie Hedegaard, Anna Libak, Hanne Sindbæk, Flemming Rose, Jacob Mollerup, Anders-Peter Mathiesen, Michael Dyrby og formand for den danske Publicistklub, Per Mikael Jensen, havde fundet prisvinderne blandt mere end 100 indstillede.