Samfund

Advarer mod Facebooks nye funktion: Nu kan børn sende livevideo fra soveværelset

En ny Facebook-opdatering har gjort det muligt for børn og unge at sende direkte video fra f.eks. soveværelset. Nu advarer politiet mod tendensen.

Norsk politi advarer mod en ny tendens på de sociale medier, hvor unge sender direkte videooptagelser fra soveværelset, og deler dem på Facebook. Det skriver vg.no.

- I slutningen af sidste uge begyndte der at dukke direkte videobilleder op af unge teenagepiger på forskellige grupper på Facebook. Nogle af grupperne har flere tusinde medlemmer, og alle har mulighed for at se og kommentere på videoerne, fortæller Kari-Janne Lid, leder i afdelingen for seksualforbrydelser ved Oslo Politi.

Fænomenet er ikke nyt, og politiet kender det fra andre fora på internettet – men det er nyt på Facebook.

Det er en ny opdatering fra Facebook, der nu gør det muligt at sende livevideo direkte til sine venner – og det bekymrer politiet:

”Vi blev opmærksomme på trenden for nogle dage side, og det ser ud til at det er gået helt amok,” skriver norsk politi på Facebook.

Dansk politi kender ikke til fænomenet

TV 2 har kontaktet politiet i Danmark for at høre, om de har samme oplevelse som vores norske naboer. I en mail til TV 2 skriver Rigspolitiet:

”Rigspolitiet er ikke bekendt med, at fænomenet indtil videre skulle være udbredt i Danmark men opfordrer generelt til, at man altid overvejer grundigt, hvor man begår sig, hvad man deltager i, og at man er skeptisk overfor det, man deler med andre på internettet.”

Oslo Politi oplyser, at det oftest er piger, som deler videoerne. Der bliver snakket om alt og ingenting, men da alle kan stille spørgsmål, har politiet set flere tilfælde på at spørgsmålene har fået seksuel karakter. Politiet har kun adgang til at se, hvad der bliver skrevet i kommentarfelterne, men ikke hvad børnene modtager i deres personlige indbakke.

”Vi har foreløbig ikke modtaget anmeldelser om seksuelle overgreb, men vi forventer, at det snart vil ske”, skriver norsk politi videre på Facebook, og slutter med en opfordring til forældrene:

”Tag en snak med de unge. De har et andet forhold til mobiltelefoner og deling, end vi voksne har".

De seneste par uger har der været flere i sager i Danmark, hvor krænkende videomateriale er blevet delt blandt børn og unge. En ung pige fra et gymnasium blev blandt andet krænket af en gruppe drenge, der stak genstande op i hendes underliv og havde sex med hende, mens de filmede det.