Samfund

Soldaterformand: Militær på gaden skubber bare problemet videre

Hvis Forsvaret skal overtage terrorbevogtning fra politiet, betyder det bare, at andre opgaver i Forsvaret må nedprioriteres, mener formand.

Forsvaret er klar til at løse opgaven, hvis de bliver bedt om at overtage politiets bevogtningsopgaver, som et politisk flertal uden om regeringen mandag foreslår.  

Men i så fald, skubber man bare problemet videre, lyder det fra flere organisationer.

Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti foreslår at lade soldaterne overtage bevogtningen ved grænsen og mulige terrormål, så der kan gøres noget ved betjentenes store overarbejdspukkel.

- Men vi sidder i samme situation som politiet. Der er også en overarbejdspukkel, så hvis Forsvaret skal overtage nogle af de her opgaver, så er der nogle andre opgaver, der skal prioriteres væk, fortæller Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for stampersonel, der organiserer 8.800 ansatte i Forsvaret.

Tilsvarende lyder meldingen fra Niels Tønning, der er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark:

- På den korte bane har vi en styrke på op til 600 mand, som kan træde til. Men på længere sigt vil det betyde, at andre dele af vores arbejde skal nedprioriteres, siger Niels Tønning.

Ekspert: Skal være varsom med militær i gaderne

Forsvaret eller hjemmeværnet kan indsættes som støtte for politiet, men derfra er der lang vej til at have bevæbnede soldater stående på vagt ved eksempelvis den jødiske synagoge, foran Christiansborg eller ved Nørreport Station.

Det forklarer Mikkel Vedby Rasmussen, forsvarsekspert og professor ved Københavns Universitet, der mener, at man skal være meget varsom med at indsætte militær på gaderne.

- En soldat har en særlig uddannelse, som går ud på at nedkæmpe andre mennesker med våben, hvorimod en politimand har en uddannelse, der går ud på at prøve at undgå det her våben så vidt muligt, men prøver at skabe ro og orden, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Danskerne skal vænne sig til soldater

Forsvarseksperten tror derfor ikke, at danskerne har lyst til at se bevæbnede soldater i gaderne i deres by, og den udlægning kan Jesper K. Hansen til dels tilslutte sig.

- Soldaterne er klar til at tage opgaven. Men jeg tror, at det at se soldater i gadebilledet er noget, som befolkningen skal vænne sig til, siger Jesper K. Hansen.

TV 2 har mandag været i kontakt med Det Jødiske Samfund i Danmark, der vil kunne risikere at møde soldaterne uden for deres bygninger, hvis forslaget bliver til virkelighed. Her vil man dog ikke forholde sig til politikernes forslag.

- Vi går op i, at bevogtningsopgaven tages alvorligt, og at de personer, der løser den, er kompetente personer til det formål. Det er op til politikerne at beslutte, hvem det konkret skal være, siger formand Dan Rosenberg Asmussen.