Samfund

Politiformand om militær på gaden: Politikerne er i panik

Politisk flertal ønsker, at militæret skal hjælpe politiet ved grænsen og ved terrormål. Skred i den forkerte retning, advarer Politiforbundet.

- Millitæret er uddannet til at gå i krig, og så vidt jeg ved, er Danmark ikke i krig.

Sådan lyder reaktionen fra Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, efter et flertal på Christiansborg ønsker danske, bevæbnede soldater på gaden. Forsvaret skal nemlig assistere politiet med at bevogte mulige terrormål og ved den danske grænse, lyder forslaget fra Dansk Folkeparti.

Men selvom de nyeste tal fra Rigspolitiet viser, at politiet igen og igen er på overarbejde, takker politiformanden klart nej til hjælpen.

- Det er positivt, hvis de vil hjælpe os, men så er alt positivt også sagt. At der er så meget panik på Christiansborg, at man er klar til at sætte bevæbnet militær ind i Københavns gader, er jeg meget overrasket over, siger Claus Oxfeldt til TV 2.

Soldater er trænet til krig

Det kan være en god idé, at forsvaret hjælper politiet med arbejdet ved grænsen, hvor den danske grænsekontrol har sat ekstra betjente på arbejde. Dog skal det være under politiets ledelse, lyder det fra politiformanden.

Han advarer kraftigt imod den anden del af DFs forslag. Nemlig at terrormål i fremtiden bevogtes af væbnede soldater.

- Det er meget forkert overhovedet at overveje at have svært bevæbnet militær i de danske gader. Det øjeblik, der kommer et terroranslag, så griber man jo til det, som man er trænet til. Og det, de er trænet til, er at gå i krig, siger Claus Oxfeldt.

De mulige terrormål kunne være Nørreport Station i København eller jødiske skoler og synagoger. Men opgaver blandt civilbefolkningen er en politiopgave, og man går på kompromis med retssamfundet ved at ændre det, lyder fra Politiformanden.

- Vi lever i et retssamfund, og det er politiets opgave at opretholde ro, sikkerhed og orden. Det er ikke en militær opgave.

Politikere i panik

Dansk Folkeparti ønsker med forslaget at frigive tid, så politiet i stedet kan varetage andre opgaver. Derfor burde man ”tage et stort antal professionelle soldater og uddanne dem”, så de kan bevogte de steder i Danmark, der er underlagt en forhøjet terrortrussel, fortæller partiets retsordfører.

- Så kan politiet fritages og koncentrere sig om opgaverne hjemme i kredsene, siger Peter Kofod Poulsen (DF).

En holdning, som Claus Oxfeldt bestemt ikke deler. Og selvom han erkender, at politiet er presset med mange, mange overarbejdstimer, opfordrer han politikerne til at slå koldt vand i blodet.

- Lad os nu for søren bevare roen i maven. Lad os ikke blive grebet af panik. Lad være med at lade reaktion blive til overreaktion. Det her er en total overreaktion i min terminologi, siger han og uddyber:

- Det er meget forkert. Jeg er helt overrasket over, at man overhovedet kan være i nærheden af at have flertal for et sådan forslag.

Hvis politiet skal aflastes, så kan man i stedet se mod administrative opgaver og servicecentre som 114-centralen, lyder det fra politiformanden.