Politiet kæmper igen med overarbejde: Her står det værst til

I to politikredse er mængden af overarbejde tredoblet på godt et år. Det nytter ikke noget bare at udbetale timerne, lyder det fra betjentene.

Den forhøjede terrorindsats og midlertidige grænsekontrol presser fortsat dansk politi, og betjentenes overarbejdspukkel bliver ved med at vokse. Ved udgangen af februar i ĂĄr havde politiet pĂĄ landsplan sĂĄledes opsparet godt 520.000 timers overarbejde. Det er en fordobling siden januar 2015.

Sidste ĂĄr afsatte politikerne ellers 155 millioner til udbetaling af politiets overarbejde, og med pengene blev tallet i december nedbragt med cirka 170.000 timer. Men allerede efter ĂĄrets første to mĂĄneder er tallet tilbage pĂĄ samme niveau som før udbetalingen. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fĂĄet hos Rigspolitiet.

- Det var præcis det, vi sagde, ville ske. Vi ser nu, at de 155 millioner, der blev tilført fra Christiansborg til at nedbringe overarbejdet, var som at tisse i bukserne. Det hjalp i en mĂĄneds tid, men nu er vil tilbage ved udgangspunktet, siger Claus Oxfeldt, formand i Politiforbundet.

Det er ifølge ham ikke holdbart bare at frigøre flere penge til udbetaling af overarbejde, da betjentene også har brug for at kunne holde fri.

- Jeg har ondt af alle mine kollegaer, som arbejder non-stop uden fridage, og de kan ikke holde til at arbejde så meget, så det hjælper ikke noget at betale dem. Der er kun én løsning på det her problem, og det er at tilføre flere folk, siger Claus Oxfeldt.

Tredoblede overarbejde pĂĄ et ĂĄr

Værst ser det ud hos hos Midt- og Vestjyllands og Fyns Politi, hvor mængden af overarbejde er mere end tredoblet det seneste ĂĄrs tid.

Hos betjentene pĂĄ Fyn er antallet af optjente overarbejdstimer steget fra godt 18.000 til godt 56.000 i perioden.

- Kollegaerne og deres familier er meget pressede, og arbejdsglæden er for nedadgĂĄende, fortæller Steffen Daugaard, formand for Fyns Politiforening.

Tilsvarende lyder meldingen fra Nordjylland, hvor overarbejdspuklen er vokset med 177 procent. Det er vel og mærke indregnet de udbetalte overarbejdstimer, og heller ikke her mener de, at det er en holdbar løsning bare at betale sig ud af problemet.

- Det er en belastning for betjentene. De har ikke fĂĄet holdt fri, fordi de er blevet betalt i stedet, siger Jens Jørgen Møller Nielsen, formand for Nordjyllands Politiforening.

Overblik: Politiets overarbejde i din kreds

Kortet viser den procentvise stigning i politiets optjente overarbejdstimer fra januar 2015 til februar 2016.

Skal militæret aflaste politiet?

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen mener, at tallene understreger, at justitsminister Søren Pind (V) er nødt til at handle på problemet.

- Det viser jo, at de midler der blev tilført ikke har afhjulpet den overarbejdspukkel, der kom efter terrorangrebet. Søren Pind lovede at grænsebevogtning ikke ville gĂĄ ud over de danske politimænd, men det ser vi jo nu, at det gør, siger hun til TV 2.

Retsordføreren mener, at justitsministeren bør indkalde parterne bag politiforliget, sĂĄ de sammen kan finde en løsning.

- Der findes flere alternative løsninger; man kunne få andre faggrupper til at varetager nogen af politiets opgaver. Og man kunne sætte forsvaret til at bevogte grænsen, siger Trine Bramsen.

Det har ikke været muligt at fĂĄ en kommentar fra justitsminister Søren Pind, men allerede i marts fortalte han til TV 2, at han overvejede at lade private vagtværn og militæret aflaste politiet.

- Desværre er det sĂĄdan, at jeg ikke kan stampe politifolk op af jorden. Lige nu stĂĄr vi og overvejer brug af private vagtværn. Vi overvejer sĂĄgar at anvende militæret i forhold til nogle af bevogtningsopgaverne i forbindelse med flygtningestrømmen. SĂĄ alt overvejes, sagde Søren Pind til TV 2.

Folketinget har besluttet at tilføre politiet to milliarder kroner til politiet, hvilket skulle resultere i 1000 nye betjente, dog først hen mod 2019.