Samfund

Hver femte ung sender nøgenbilleder: Derfor gør de det

Ønsket om blandt andet bekræftelse er en af grundene til, at de unge sender nøgenbilleder til hinanden. Ekspert advarer mod konsekvenserne.

Knap hver femte unge dansker i alderen 15-25 år har sendt et nøgenbillede til en anden. Det viser en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning.

Der er ikke tale om noget nyt fænomen, men den nye digitale tidsalder har gjort det nemmere og hurtigere at dele de erotiske billeder. Ifølge Jonas Ravn, der er projektleder og foredragsholder ved Center for Digital Pædagogik, er det begreber som trofæer, stolthed og bekræftelse, der får unge til at sende billederne til hinanden.

- Det er meget forskelligt, hvad der får de unge til at dele nøgenbilleder af sig selv. For nogle er det fordi, at det indgår som en helt almindelig del af det at gøre kur til hinanden, siger han.

Han fortæller samtidig, at flere unge har den opfattelse, at nøgenbilleder er en nødvendig del af det at score en kæreste.

- Man får måske den her forventning om at for at komme i spil hos en partner, så skal der nogle billeder på bordet.

Pigerne ønsker bekræftelse

Ifølge Jonas Ravn er det særligt et behov for bekræftelse, der er med til at forklare, hvorfor unge piger og drenge sender nøgenbilleder til hinanden.

- Der hersker en enorm tilfredsstillelse ved at blive bekræftet i, at man ser godt ud uden tøj på. Det er ofte det, der er drivkraften bag, hvorfor de unge vælger at sende billeder til hinanden.

Projektlederen og foredragsholderen forklarer, at de billeder, som drengene sender af dem selv, ofte er helt eller delvist nøgne.

- Det er ofte billeder, hvor man kan se et veltrænet vaskebræt eller et muskuløst skulderparti, siger Jonas Ravn.

Pigerne går ofte lidt længere.

- Blandt pigerne ses det oftere, at de er helt afklædte på de billeder, som de sender, siger Jonas Ravn.

Når der sker en deling af nøgenbillederne mellem de unge, uden at den afklædte person har givet sit samtykke, så er det ofte fordi, at de unge – særligt de unge mænd – er meget fristede af den anerkendelse, der kan være i at vise et nøgenbillede af en pige.

- De unge ser nøgenbilleder, de har modtaget af en anden, som en slags trofæ, som de kan have meget svært ved ikke at blære sig med og vise frem til andre, simpelthen fordi de er stolte, siger Jonas Ravn.

En leg om seksuel identitet

Jonas Ravn forklarer, at det hele handler om en seksuel identitet – en seksuel leg –  i en digital tidsalder, hvor sociale medier som eksempelvis dating-app’en Tinder og det sociale medie Snapchat er med til at skabe en visuel kultur omkring seksuel identitet.

- De unge tager en chance, når de sender et billede af sig selv. Det giver en følelse af, at man er lidt på kanten af det tilladte.

Samtidig forklarer projektlederen, at der siden tidernes morgen har været udveksling af nøgenhed blandt de unge. Før i tiden var det bare mere omfattende at dele billeder af sig selv, da papirbilleder først skulle fremkaldes hos fotohandleren.

- Der var længere tid til at fortryde at dele de flatterende billeder i. Sådan er det ikke i dag, hvor det blot ligger ét klik væk, siger Jonas Ravn.

Sociale medier som eksempelvis Snapchat kan også via moderne digital teknologi være med til at lave fælder, hvor unge sender nøgenbilleder til hinanden og kun tror, at de eksisteret i op til ti sekunder, men andre apps til telefonen kan gå ind og gemme billederne, uden at personerne kan se, at der er taget et screenshot.

- Jeg taler meget med eleverne på mine skolebesøg om netop de her apps, der kan gemme billeder på eksempelvis Snapchat permanent – uden afsenderen får besked. Der er mange elever, der ikke kender de her apps, men stort set alle er klar over, at modtageren kan screenshotte de billeder, man sender, så snart de er sendt, siger Jonas Ravn.

Ignorerer konsekvenserne

De fleste unge er godt klar over, at det kan have konsekvenser at sende et nøgenbillede af sig selv til en anden person, da det kan blive delt med andre og de i værste fald kan blive til offentligt skue.

- Det er bizart, for de fleste kender godt konsekvenserne ved at dele et billede, men de handler ikke på det.

 Alligevel hersker der blandt de unge en opfattelse af, ’at de andre gør det også, så derfor gør jeg det’.

- Man har set talrige eksempler på , at andre har gjort det, så de unge tænker hvorfor ikke bare gøre det.  For nogle er det vildt grænseoverskridende – for andre gør de det bare. Det er blevet normalt, fordi de også har venner der gør det og måske har de endda set andre nøgenbilleder på deres venners telefoner.

Jonas Ravn nævner, at problematikken har eksisteret i over 10 år siden hjemmesiden ’Arto’. Her var de unge delt i dem, der synes det var okay med delinger af nøgenbilleder og dem, der synes, at det var over grænsen og pinligt. Han understreger dog, at det kan have voldsomme konsekvenser.

- Man skal huske på, at hvis en dreng og en pige over 15 år deler billeder med hinanden, så det er det uskyldigt. Deler en ung over 18 år imidlertid et billede af en anden ung under 18 år, så kan vedkommende i virkeligheden risikere at blive anmeldt for at distribuere børneporno, siger Jonas Ravn, der tilføjer at de færreste af de unge er klar over denne alvorlige overtrædelse.

Jonas Ravn mener, at der ligger en vigtig samfundsopgave i at fortælle både den, der sender et nøgenbillede, men også den, der deler det, hvilke konsekvenser det kan have.

- De har et indtryk af, at der findes paragraffer om blufærdighedskrænkelse, men de kender dem ikke i detaljer. Det tror jeg er en vigtig viden, der mangler, siger Jonas Ravn.

Advarer mod flertalsmisforståelse

Blandt de unge hersker der ifølge Jonas Ravn ofte ’flertalsmisforståelser’, som også gælder i forhold til eksempelvis alkohol.  Her tror de unge ofte, at de andre drikker meget mere alkohol end de selv gør.

- Flertalsforståelser finder sted, når den unge tror, at alle andre sender billeder, og det er det, der skal til, hvis man skal have en kæreste en dag. Rigtig mange tror, at det er en del af det, der skal til for at få en kæreste, siger Jonas Ravn.