Samfund

Børn deler nøgenbilleder på nettet: Det skal du gøre som forælder

Vi har samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre, hvis ydmygende billeder af dit barn er blevet delt på internettet.

I en rapport fra Center for Ungdomsforskning svarer godt hver femte unge mellem 15 og 25 år, at de har sendt billeder eller video, hvor de selv er nøgne, videre til andre.

Der har den seneste tid været flere eksempler på, at unge har optaget nøgenvideoer og sendt dem til kammerater. Herefter er videoerne blevet delt på nettet uden tilladelse.

Her er en række gode råd til, hvad du kan gøre, hvis ydmygende billeder af dit barn er blevet delt på internettet?

  • Søg efter billederne på internettet sammen med dit barn, og hjælp med at få billederne (eller flest mulige kopier) fjernet. Det gælder, om det er dit barn, der har delt billederne, eller om billeder af dit barn er blevet delt.
  • Hvis dit barn har delt ydmygende billeder af andre, skal du hjælpe med at undskylde over for den eller dem, det er gået ud over.
  • Hvis andre har delt ydmygende billeder af dir barn, skal du hjælpe dit barn med at få talt ud med dem, der har sendt billederne – og forsikre om, at det går over igen.
  • Overvej at involvere andre forældre i en fælles snak. Der kan nemt være andre forældre, der har været i den samme situation.
  • Overvej at involvere skolen. Undersøg om skolen har en politik for deling af billeder og video.

I denne digitale vejviser fra Red Barnet kan du blive klogere på, hvordan dit barn færdes på nettet, og hvad du kan gøre for at vejlede og rådgive.