Skat går på jagt efter danske skattesnydere hos britisk avis

Skat skal i gang med at gennemtrawle en liste med over 30.000 navne på selskaber, der har penge i skattely, for at finde frem til danskere.

Medarbejdere fra Skat får travlt i den kommende tid, hvor de skal finkæmme en liste for danskere, som den britiske avis Sunday Times har offentliggjort med navnene på 37.000 selskaber, som angiveligt har penge placeret i skattely.

Det oplyser Skats indsatsdirektør, Jim Sørensen, til TV 2.

- Vi går nu i gang med at gennemgå det offentliggjorte materiale for at se, om der er danske statsborgere iblandt. Det gør vi for at foretage en egentlig risikovurdering af de pågældende og sammenholde oplysningerne med, hvad vi allerede ved. Det er jo ikke sikkert, at de pågældende overhovedet er skattepligtige i Danmark, men det er den slags, vi nu vil finde ud af, forklarer han.

Har ikke set Panama-papirerne

Skat har endnu ikke fået adgang til de mere end 11 millioner lækkede Panama-papirer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som afslører, hvordan velhavere verden over har oprettet skuffeselskaber i skattely.

Derfor er den offentliggjorte liste med de 37.000 navne og selskaber et skridt på vejen mod at undersøge, om de danske skattemyndigheder er blevet snydt af borgere, der er skattepligtige i Danmark

- De nye oplysninger vil - sammen med det eksisterende grundlag, som Skat har - være grundlaget for, at vi kan og vil rette henvendelse til udenlandske skattemyndigheder for at få det bagvedliggende grundlag, konkrete oplysninger og den dokumentation, der skal tilvejebringes for at rejse en sag om beskatning af disse formuer og deres afkast, fortæller Jim Sørensen.

Alvorlige konsekvenser

Lækagen af papirerne fra advokatfirmaet med base i Panama har sendt chokbølger gennem en lang række lande. 

I Island endte afsløringerne med at koste statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson posten, efter det kom frem, at han og konen var nævnt i de lækkede papirer. Også i Storbritannien har lækagen sat den politiske leder under pres.

Premierminister David Cameron har set sig nødsaget til at offentliggøre sine skattepapirer, efter det er kommet frem, at han - inden han blev premierminister - havde aktier i sin fars selskab, som havde base i Bahamas.

Skat skal diskutere skattely i Paris

Onsdag rejser en delegation fra skat til et OECD-møde i Paris, hvor netop afsløringerne om skattely er på dagsordenen.

Søndag har regeringspartiet Venstre afvist et forslag fremsat af Enhedslisten, som mener, at det skal kunne koste advokater, revisorer og andre økonomiske rådgivere tid bag tremmer, hvis de rådgiver andre om skatteunddragelse.