Samfund

Studerende tager ADHD-medicin for at klare presset

Nye tal viser, at omkring hver tiende universitetsstuderende har taget præstationsfremmende midler for at klare presset.

Op mod hver tiende universitetsstuderende - otte procent - har ifølge nye tal benyttet sig af præstationsfremmende midler som koffeinpiller og ligefrem ADHD-medicinen ritalin for at klare studier og eksamener, skriver Berlingske lørdag.

Nogle propper sig med op til ti koffeintabletter om dagen i eksamensperioder for at få studie og studiejob til at hænge sammen og kan i dagevis arbejde fra tidlig morgen til sen aften.

Andre tager ritalin, så de i et slags arbejdsraseri bliver i stand til at løse en stor, skriftlig opgave i løbet af en enkelt weekend.

Virker ligesom kokain

Neuroforsker Jakob Dreyer, Københavns Universitet, advarer om, at det kan være afhængighedsskabende at tage præparater som ritalin.

- Det virker ligesom amfetamin og kokain, og derfor er der en vis risiko for, at man får et misbrugsforhold. Især når man skaffer præparatet på det grå marked og ikke ved, hvordan det skal tages, siger han til Berlingske.

Ifølge nye tal fra Djøfs studielivsundersøgelse 2015 har otte procent af medlemmerne i Djøf Studerende taget præstationsfremmende stoffer i forbindelse med deres studier. Samtidig når tal fra en tilsvarende undersøgelse foretaget af Dansk Magisterforening frem til, at knap så mange - 6,5 procent - af foreningens studerende medlemmer har taget studiedoping.

Det kan foruden førnævnte præstationsfremmere være det opkvikkende modafinil eller de stressnedsættende betablokkere.

Blev annonceret på campus

Samtidig har CBS for nylig for første gang oplevet, at der på campus var blevet hængt en annonce op, hvor studerende blev tilbudt at købe stofferne ritalin og modafilin ulovligt online. Annoncen blev dog hurtigt fjernet og meldt til politiet.

Studiechef på CBS, Rie Snekkerup, kalder dopede studerende et 'samfundsproblem, hvor alle skal tage ansvar', og siger til Berlingske, at 'næsten ti procent er et meget højt tal'. Hun oplyser, at CBS har overvejet at undersøge omfanget af studiedoping.

Hun tilføjer, at CBS ikke accepterer, at studerende tager ulovligt anskaffet receptmedicin i forbindelse med eksempelvis eksamener. Bliver det opdaget, får den studerende en officiel advarsel.