Samfund

Rørende video tager Danmark med storm: Tør du kysse en med hiv?

Et socialt videoeksperiment, der sætter fokus på hiv-smitte, går lige nu sin sejrsgang på nettet. Videoen er en del af en kampagne mod fordomme.

Et socialt eksperiment, der er optaget på video, har de sidste 48 timer bredt sig som en steppebrand på de sociale medier i Danmark. Præmissen for eksperimentet er klar: Tør du kysse en fremmed, der er smittet med hiv?

I en video stiller en ung kvinde sig op med et skilt med påskriften ”JEG HAR HIV – GI’R DU ET KYS?”. På skift kommer en række unge mennesker ind i lokalet og skal afgøre, om de har lyst til at give hende et kys.

  • 6000 er hiv-smittede i Danmark
  • Omkring 500 af dem er ikke testet og ved derfor ikke, at de har hiv. 
  • Hvert år bliver omkring 200 konstateret hiv-positive i Danmark. Antallet har ligget stabilt gennem en årrække.
  • Hiv er stadigvæk en livslang infektion – og stadig dødelig, hvis personen ikke bliver behandlet.
  • Hiv-behandlingen holder hiv-virus i skak og sikrer, at mennesker med hiv ikke længere er smitsomme.
  • Mennesker der lever med hiv, og som er velbehandlede, kan få børn på helt almindelig facon uden at smitte hverken partner eller barnet.

Kilde: Aids-Fondet

Hovedpersonen i eksperimentet er 25-årige Melissa Kruse Olsen, der lever med hiv.

- Lige da jeg fik det at vide, der troede jeg, at jeg skulle dø. Jeg blev smittet med hiv, lige inden jeg fyldte 20 år. Han var min første kæreste. Han var rigtig glad for, at jeg var jomfru, og så følte jeg også, at jeg var klar til at have sex med ham, siger Melissa Kruse Olsen i videoen.

Efter hun blev smittet, har Melissa Kruse Olsen mødt mange spørgsmål og fordomme om sygdommen, og det har ramt hårdt.

Jeg synes, det var enormt flovt, fordi jeg selv følte mig klam

Melissa Kruse Olsen

- Jeg synes, det var enormt flovt, fordi jeg selv følte mig klam. Jeg har aldrig været en person, som har haft sex til højre og venstre. Det gjorde mig rigtig ked af det, at folk havde den tanke om mig. For selv om det jo egentlig er sygdommen, de snakker om, så er det jo stadig en del af mig, og det har gjort rigtig meget, at jeg har holdt det tilbage, siger Melissa Kruse Olsen.

Videoen blev oprindelig delt i starten af februar, men det er først inden for de sidste dage, den har fået stor opmærksomhed: 

 Alligevel har Melissa Kruse Olsen nægtet at lade sig knægte, og i videoen fortæller hun også om at leve et helt normalt liv og om, at hendes hverdag er lige som alle andres.

En ny kampagne fra AIDS-Fondet tager lige nu nettet med storm i Danmark.
Deltagerne i eskperimentet bliver flere gange beklemte ved situationen.
Mange siger nej til at kysse Melissa, der står med et skilt, der bekendtgører, at hun har hiv.

- Hvis jeg har lyst til at have sex uden kondom, så kan jeg også gøre det. Medicinen gør, at jeg kan have et helt normalt liv, og at jeg ikke smitter, siger Melissa Kruse Olsen.

Vil nedbryde fordomme

Videoen er lavet af AIDS-Fondet for at oplyse om hiv og aids. Den er en del af en kampagne, der kører i hele landet i april. Målet med kampagnen er at gøre opmærksom på de fordomme, unge med hiv møder hver eneste dag, når de er åbne om deres sygdom.

Ifølge AIDS-Fondet er mange danskere stadigvæk usikre i mødet med mennesker, der lever med hiv, fordi de kommer i tvivl om den viden, de har.

- Mange mennesker med hiv oplever, at andre tager afstand eller direkte udelukker dem fra sociale sammenhænge. Det gør det svært. For hvordan finder man lige en kæreste, når man har hiv med i bagagen? Hvordan får man sagt, at man slet ikke smitter? Hvordan håndterer man, at andre bliver bange for én? Det på trods af at hiv-medicinen gør, at man kan leve et helt almindeligt liv, siger kommunikationschef i AIDS-Fondet, Line Rasmussen, til TV 2.

Du kan finde mere fakta om hiv og aids her.

Heldigvis er der mange, der tager mod til sig og giver et kys.
I videoen kan du se den hiv-smittede hovedperson Melissa Kruse Olsen få kys af modige fremmede.
Det vækker naturligvis glæde for eksperimentets hovedperson, når folk giver hende et kys.

Møder stor opbakning op nettet

Det sociale eksperiment er blevet en stor succes på de sociale medier i Danmark. Inden for de seneste 48 timer er videoen således blevet set næsten 700.000 gange, delt over 8000 gange, og flere end 800 har kommenteret på videoen. Og mange bakker Melissa Kruse Olsen op og tilkendegiver deres støtte på Facebook.

- Jeg anede ikke at HIV ikke smittede hvis man var på medicin... TAK for du står frem og gør os andre småuvidende mennesker klogere og mere openmindede, skriver Tara Saltoft.

Hvis jeg stod foran dig, ville du få et kæmpe kys

Ronni Behrens på Facebook

- Du er simpelthen for vild Melissa. Det er stærkt af dig, at du går med på sådan et fedt eksperiment, kan ikke lave kyssemund på den her computer, men hvis jeg stod foran dig, ville du få et kæmpe kys, for at komme frem med det, og et hjertevarmt stort kram af mig, der er highfive herfra, skriver Ronni Behrens.

Med videoen håber Melissa, at flere forstår sygdommen hiv.

- Jeg vil bare kæmpe for, at der ikke er fordomme, fordi jeg ved, hvor mange andre, der lever hemmeligt med det. Jeg står frem, fordi jeg gerne vil have, at folk forstår, at hiv ikke er farligt, at det ikke er farligt at give mig et kram eller give mig et kys for den sags skyld, siger Melissa Kruse Olsen.

Det danske eksperiment er ikke enestående. Sidste år opfordrede en finsk mand fremmede til at røre ham, selv om han havde aids. Det kan du se mere om i videoen herunder: 

Du kan se den rørende video over artiklen.