GUIDE: Sådan kan du sikre din digitale arv
Billeder, kærestebreve og personlige papirer går tabt, hvis man ikke har gjort noget for at sikre sine efterladte adgang til ens digitale arv.
De færreste bryder sig om at tænke over, at man en dag skal dø. Men landsorganisationen Liv&Død opfordrer alligevel til, at man tænker over det, så man ikke risikerer, at alle digitale minder går tabt.
En ny undersøgelse fra organisationen viser nemlig, at 71 procent af danskerne slet ikke har sikret sig, at nogen kan få adgang til hverken deres computer, sociale medier eller e-boks.
Forbrugerrådet Tænk er også bekymret over den manglende viden og stillingtagen til den sociale arv, der kan gå tabt.
- Der er ingen tvivl om, at man har hele sit privatliv digitalt i dag, og derfor skal man gøre sig nogle overvejelser om, hvor meget andre skal have adgang til, når man går bort, siger Anette Høyrup, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk og ekspert i persondatabeskyttelse.
Hun anbefaler, at man forholder sig til det på linje med, at man sørger for at skrive testamente og sin sidste vilje.
- Der er ingen tvivl om, at når man kommer op i den alder, hvor man normalt skriver testamente, er det oplagt at drøfte. Jeg tror sådan set, at en seddel i skuffen er lige så god som et formelt testamente, så længe det er noget, man har aftalt, siger Anette Høyrup.
Man mister overblikket i sorgen
Da iværksætter Jonas Gundersens mor gik bort, kunne han ikke komme ind på hendes facebookprofil, så han kunne få lov at gemme hendes billeder og opdateringer, der var "en tidslinje over hendes liv".
Den oplevelse fik ham senere til at lave en virksomhed. En 'virtuel bedemand', der hjalp folk med at trække billeder og andre minder ud fra computere og sociale medier.
Der var ikke mange kunder i butikken, men de havde nogle klare fællestræk:
- Det var vigtigt for dem at få billederne. Men det krævede meget energi for familien at få fat i dem. Mange kunne ikke overskue at arbejde for at få adgang til alt muligt. Man mister jo overblikket, når man står midt i en stor sorg. Derfor gik billederne tabt, fortæller Jonas Gundersen.
Han har lukket sin virtuelle bedemandsforretning igen, men kun fordi der endnu ikke var mange kunder til tjenesten. Han tror på, at der vil komme en efterspørgsel på den slags.
- Det, man kan gøre, er at gå ind på personens profil og downloade hver enkelt billede. Men det er en dårlig løsning, for det kræver meget tid og overskud på et tidspunkt, hvor man ikke har nogen af delene. Og der er mange etiske dilemmaer. Hvad skal man gemme? Hvad skal man lade være med at stikke næsen i?
Den eneste løsning er ikke særlig god
Astrid Waagstein, cand.it. og ekspert i digital arv, advarer mod, at man ukritisk deler ud af sine kodeord. Dels forrringer det sikkerheden, hvis flere kan få adgang til ens personlige papirer og minder. Og så skal man også tænke over, hvor meget privatliv man ønsker at opretholde, selvom man ikke er her længere.
- Vores computere og alt det, vi lægger på diverse cloudservices, er noget af det mest personlige, vi overhovedet har. Det kan være dagbøger, brevkorrespondancer og private billeder. Derfor er det ikke nødvendigvis løsningen, at vi ukritisk giver adgangen videre, siger hun.
- Men det er det eneste vi kan gøre lige nu.
Derfor må rådet, der står tilbage, være, at man skal tage stilling - og måske rydde op i sine skabe og skuffer online.