Samfund

Overlæger: Gravide skal have ret til at fjerne det ene tvillingefoster

Danske overlæger mener, at gravide kvinder skal have ret til at få fjernet det ene tvillingefoster inden abortgrænsen.

Kvinder som venter tvillinger, men kun ønsker ét barn, skal kunne vælge at få fjernet det ene foster inden abortgrænsen i 12. uge. Det mener fire ud af syv ledende overlæger på landets gynækologiske afdelinger, viser en rundspørge, Radio24syv har lavet.

I februar blev det i Norge erklæret lovligt for gravide at få foretaget en såkaldt fosterreduktion, så norske kvinder, der er gravide med tvillinger, kan vælge blot at få det ene barn og abortere det andet.

Samme regler bør indføres i Danmark, lyder opfordringen nu fra en række danske læger, som Radio24syv har talt med.

- Det kan ikke være rimeligt at der er forskellige sæt af regler for fosterdrab. Vi har fri abort i Danmark, så det er uretfærdigt, at de der venter tvillinger, ikke har samme mulighed for abort som de, der kun har ét foster,” siger professor og overlæge i gynækologi og obstetrik Jakob Ingerslev fra Aalborg Universitetshospital til Radio24syv.

Også Jannie Dalby, ledende overlæge ved afdelingen Graviditet og Fødsler på Skejby Sygehus, mener, at danske kvinder selv må tage stilling til, om de ønsker en fosterreduktion:

- Jeg tror på, mennesker er i stand til selv at træffe de beslutninger, som er de rigtige for dem, og at vi som fagpersoner kan ridse op, hvad der er fordelene og hvad der er ulemperne. Så bærer mennesker selv konsekvenserne af deres valg,” forklarer Jannie Dalby til Radio24syv.

I dag kan en gravid med tvillinger få foretaget en fosterreduktion, hvis der opstår problemer med et eller flere af fostrene under graviditeten, men det er ikke muligt at vælge et sundt tvillingefoster fra.

Og sådan skal det forblive, mener tvillingemor og forfatter Abelone Glahn:

- Forældrene skal bevidst vælge mellem to sunde fostre. Et valg ingen tvillingeforældre kan forestille sig. Det er meget mere end bare en abort,” fortæller Abelone Glahn.

Hun mener valget kan få psykiske og fysiske konsekvenser både for forældrene og det overlevende barn:

- Jeg tror, at nogle forældre vil fortryde deres valg, og det vil være svært for dem at slippe tanken, at deres barn havde en søster eller bror. Det overlevende barn vil føle skyld og tænke ’hvorfor mig og ikke den anden’,” siger tvillingemor og forfatter Abelone Glahn til Radio24syv.