Forslag: Giv frit lejde til danske skattesnydere

Der bør være amnesti for danske skattesnydere, mener advokatformand efter Panama-lækagen.

Danske skattesnydere skal ikke blive væk fra skattemyndigheder på grund af frygt for fængselsstraf. Det mener formand for advokatsamfundets skatteudvalg, Kim Pedersen. 

Ideen er ikke ny, og Skat har tidligere givet frit lejde til danskere, der har deres penge i skattely i udlandet. Men ideen bør blive til handling igen med Panama-lækagen in mente, mener Kim Pedersen.

- Jeg er sikker på at man ved at genindføre den ordning, man havde for nogle år siden, vil få nogle frem, som man ellers ikke fra skattemyndighedernes side ville få frem og give borgerne mulighed for at gøre rent bord med midler, som man har gemt i udlandet, siger Kim Pedersen til TV 2.

Har tidligere skaffet 330 mio.

Han refererer til en tidligere indførsel af amnesti, der fra marts 2014 til 2015 skaffede statskassen godt 330 millioner kroner. Amnesti bør ifølge Kim Pedersen fungere sådan, at danskere, der har unddraget Skat, kan henvende sig og tilbagebetale deres skat - uden at skulle bekymre sig om fængsel. For den bekymring har mange i dag, fortæller han.

- Jeg er sikker på det, og jeg arbejder med det til dagligt. Flere kommer forbi kontoret, som desværre går igen, fordi jeg jo ikke kan love dem, at de ikke kommer i fængsel, fortæller han.

Samtidig oplever advokaten en stigende interesse for amnesti:

- Min fornemmelse er, at interessen for at gøre rent bord er blevet større, end den var for et par år siden, hvor man havde amnestiordningen.

Skaber et dilemma

Han er dog godt klar over det problemfelt, der skabes. For hvorfor skal snydere "belønnes"?

- Det er utvivlsomt et dilemma. Man skal betale den skat, man skal betale, og alle er i princippet lige for loven, men nogle gange er man nødt til, synes jeg, at kigge på, hvad der er i samfundets interesse, og kunne det ikke være i samfundets interesse, at man fik lavet nogle regler, der gjorde, at man fik fat i nogle skatteydere, man ellers ikke ville få fat i. 

Kim Pedersen mener, at vejen frem er en midlertidig ordning uden fængselsstraf:

- Som sidst; ingen fængselsstraf. Man skal betale sin skat, det manglede bare, og så en passende bøde, men jeg tænker, at der ikke er grund til at gøre det mere kompliceret, lad os genbruge det fra sidst, siger han.

Flere eksperter er enige med Kim Pedersen, og over for Politiken fortæller Konservatives Brian Mikkelsen, at han også går ind for en amnestiordning.