Nordea om Panama-lækage: Vores rolle er stærkt overdrevet

Nordeas topchef tager bladet fra munden overfor TV 2 efter Panama-lækagen.

- Mossack Fonseca har i bedste fald har opereret i en gråzone. Det kan vi ikke acceptere og det har betydet, at vi har måttet afslutte vores samarbejde med virksomheden.

Sådan siger Nordea koncerndirektør, Casper von Koskull, tirsdag eftermidag til TV 2, efter søndagens verdensomspændende afsløring om skatteunddragelse via advokatfirmaet Mossack Fonsenca i den såkaldte Panamapapers-lækage.

Mener Nordeas rolle er overdrevet

Blandt 11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca i Panama optræder Nordeas navn 10.902 gange, hvilket placerer banken som nummer 11 på listen over 543 banker fra hele verden, som er eller har været kunder hos Mossack Fonseca. 

Men den rolle er stærkt overdrevet, mener Casper von Koskull. 

- Der er over 200.000 forskellige offshore-strukturer i dokumenterne, og vi ved internt, at Nordea står for cirka 70, siger han.

Nordeas første udtalelse var, at nogle kunder forsat ville have kontakt med Mossack Fonseca, hvorefter dette kundesamarbejde i løbet af nogle uger ville blive ophævet. Nu understreger koncerndirektøren over for TV 2, at al samarbejde med advokatfirmaet bliver afbrudt med øjeblikkelig varsel. 

- Dog skal det ske i samarbejde med kunderne. Vi gennemgår alle aftalerne og de vil så føre til den handling, som vi har varslet.

Vil genvinde kundernes tillid

Casper von Koskull fortsætter med at beklage, at han som koncernchef ikke har været mere opmærksom på problemet.

- Vi har meget klare linjer omkring, at vi ikke ønsker at medvirke til den slags ting. Vi vil ikke være en platform for skatteunddragelse. Vi ser meget alvorligt på sagen og vil gøre en stor indsats for at genvinde kundernes tillid. Og vi er indstillet på at se fremad. 

Nordea har nu iværksat en intern undersøgelse af sagen. Når resultatet af undersøgelsen er klar, vil Nordea først og fremmest tage kontakt til de involverede kunder. Herefter vil banken vurdere, hvor meget der skal kommunikeres ud til offentligheden.

Allerede inden Panama-lækagen begyndte at rulle i alverdens medier søndag aften, valgte Nordea at gå ud og afvise snyd. Siden fulgte flere forskellige og skiftende forklaringer fra flere topfolk i Nordea, og mandag aften meddelte Nordea så, at banken afbryder al samarbejde med Mossack Fonseca.

De er indblandet i sagen om skattely i Panama
Flere prominente navne er blevet sat i forbindelse med sagen Få et overblik her.