Læk afslører: Danske landsholdsstjerner havde hemmelige skattelyselskaber

Marc Rieper og Brian Steen Nielsen dukker op i Panama-lækagen.

To tidligere danske landsholdsstjerner havde i årevis hemmelige stråmandselskaber i skattely i Caribien. 

Det afslører det hidtil største skattelylæk, de såkaldte Panamapapers, hvor 11,5 millioner fortrolige papirer er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, skriver DR Nyheder. I alt er lidt over 300 danske navne blevet nævnt i Panama-lækagen.

Lækagen afslører, hvordan Brian Steen Nielsen og Marc Rieper - mens de var bosiddende og dermed skattepligtige i Danmark - fik oprettet selskaber på henholdsvis de Britiske Jomfruøer i Caribien og i Panama.

Selskaber, der på papiret var styret af lokale stråmænd, men som de danske fodboldspillere reelt kontrollerede via hemmelige fuldmagter, fremgår det af de lækkede dokumenter.

En pengetank

Efter at have gennemset de dokumenter, der vedrører de to fodboldspillere, vurderer skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, at selskaberne har været brugt til at skjule penge for Skat:

- Det har været en pengetank. Et sted, hvor man placerer de penge, man har tjent i udlandet, og som skulle være skattepligtige i Danmark, dem kan de så placere ude i sådan et selskab og så får de danske skattemyndigheder ikke nogen viden om det, siger han.

De lækkede dokumenter viser, hvordan Brian Steen Nielsen i 2002 - mens han bor i København og spiller i Malmø FF - får oprettet selskabet Ress Star Team Inc. på de Britiske Jomfruøer.

Marc Rieper får i 2007 oprettet selskabet Bolsover Corp. i Panama, et andet kendt skattely i Caribien.

Begge benægter

Begge benægter i dag at kende noget til selskaberne. 

- Jeg har ikke haft noget selskab overhovedet, siger Brian Steen Nielsen.

- Jeg har aldrig haft nogen form for samarbejde med nogen eller noget i Panama. Hvordan vores navne er havnet der er jeg ikke i stand til at hjælpe med, skriver Marc Rieper i en SMS til DR Nyheder.

TV2  har også været i kontakt med Marc Rieper, som skriver, at han aldrig har haft "noget i Panama". 

- Der har aldrig været nogen form for korrespondence mellem mig og nogen af de nævnte banker, skriver han i en sms til TV 2. 

Adspurgt, om han har haft et selskab i et andet land, svarer Marc Rieper: Nej.

Skifter bank på grund af finanskrisen

I Brian Steen Nielsens tilfælde afslører dokumenterne dog, hvordan han i 2008, i forbindelse med at Landsbanki på grund af finanskrisen kommer i problemer, skifter til Danske Banks afdeling i Luxembourg.

I den forbindelse underskriver han den 7. december 2009 en personlig fuldmagt til Danske Bank, hvor han giver banken bemyndigelse til at kontakte Mossack Fonseca og ordne forhold omkring selskabet.

- I, the undersigned, BRIAN STEEN NIELSEN hereby authorize Danske Bank International S. A. Luxembourg through any of its officers to contact Mossack Fonseca & Co and discuss on my behalf how to restore the company RESS STAR TEAM INC., står der blandet andet i fuldmagten, som han personligt underskriver.

Kom personligt forbi og hentede pengene

I sommeren 2010 skriver han til rådgiverne i Danske Bank i Luxembourg, at han, i forbindelse med nedlukningen af selskabet, personligt vil komme forbi og hente pengene.

- Ress Star Team Inc. v/Brian Steen Nielsen.

- I hereby confirm that I want to terminate the above mentioned company Ress Star Team Inc. and the account held at Danske Bank International. I will collect the funds on 19th july 2010, skriver han i mailen.

Nu bliver Danske Bank interessant

- Det er klart, at det er et klientel, som har haft betydelige indtægter og har tjent pæne tocifrede millionbeløb og som følge deraf har haft mulighed for at gå ud i en form for skattetænkning, siger TV 2s finanskommentator Ole Krohn, om den seneste afsløring.

Han mener ikke, at det er muligt, at personer kontakter en bank i Luxembourg og derefter ikke er vidende om, at hvorfra kontakten går videre. 

- Det er efter min mening usansynligt. Det bliver meget interessant at spørge Danske Bank om denne trafik. Har de været med til rådgivning af de to topspillere? Har de haft en intention om, at der skulle gøres noget, der fik bragt skatten ned?, spørger Ole Krohn.

Kender du til brug af skattely eller til danskere, der har valgt at stoppe med at bruge selskaber i skattely, så skriv til journalist på TV 2 Nyhederne, Jakob Hohlmann Villumsen på jhov@tv2.dk

De er indblandet i sagen om skattely i Panama
Flere prominente navne er blevet sat i forbindelse med sagen Få et overblik her.