Samfund

Højesteret: Forsinkede flypassagerer skal have erstatning

Landets øverste dommere har udstukket kursen for, hvad der skal ske i hundredvis af lignende sager, som lige nu ligger i venteposition.

Højesteret har bestemt, at flyselskabet Primera Air skal betale kompensation til Laila Andersen og hendes barnebarn, efter deres fly var flere timer forsinket. Sagen kan få betydning for tusindvis af passagerer.

Sagen Kort Primera Air

  • I 2013 søger 12 flypassagerer erstatning for forsinkede flyrejser med Primera Air.
  • Primera Air nægter at betale, og sagen ender derfor i byretten og senere i landsretten. Begge gange vinder flypassagererne.
  • Primera Air anker sagen til Højesteret, fordi forsinkelsen skyldes en teknisk fejl, som de ikke mener at have ansvaret for.
  • Ifølge den nuværende lovgivning er flyselskaberne erstatningspligtige ved alle forsinkelser, der ikke skyldes "usædvanlige forhold".
  • Med dommen fra Højesteret håber alle parter at få et konkret grundlag for, hvornår omstændigheder er udsædvanlige.

Dommen er faldet mandag, og ved samme lejlighed har Højesteret afgjort, at Primera Air også skal betale kompensation i en anden sag, hvor 10 passagerer blev forsinket.

I begge sager var en teknisk fejl årsag til, at flyet blev forsinket. Flyselskabet har påstået, at det var en omstændighed, som lå uden for selskabets kontrol. Derfor ville man ikke betale kompensation til passagererne.

Men Højesteret er altså uenig, og selskabet skal nu betale.

- Jeg er utrolig glad. For mig er det ikke pengene, men princippet, der betyder noget. Jeg håber, at andre nu får mod på at klage, for det nytter noget, siger Laila Andersen til TV 2.

Kan betyde bølge af kompensationer

Flere hundrede sager, som omfatter tusindvis af passagerer ligger standby i landets byretter. Sagerne har ventet på afgørelsen fra Højesteret, og det kan nu betyde, at der vil komme en bølge af kompensationer.

Selskabet Flyforsinkelse.dk har anlagt sagen på vegne af passagererne. Marketingchef Charlotte Larsen oplyser til Ritzau, at passagererne hver forlanger 400 euro i erstatning. Det svarer til cirka 3000 kroner.

I august 2013 skulle gruppen på de 10 personer flyve med Primera Air til Varna i Bulgarien. Men et brændstofdæksel på undersiden af den ene vinge var i stykker. På grund af indtrængende fugt var tætningsmaterialet inde i dækslet beskadiget, og dækslet var utæt. Flyet blev forsinket i godt 11 timer.

Bedstemoren og timandsgruppen har begge sejret i både by- og landsret. Men sagen er så principiel, at flyselskabet fik særlig tilladelse til at få sagen prøvet ved landets øverste domstol.

Charlotte Larsen oplyser til Ritzau, at 1500 sager i øjeblikket ligger stille ved byretterne i København, Aarhus og Kolding. Hun skønner, at sagerne omfatter cirka 4500 passagerer.