Samfund

15-årige Gertruds nøgenbillede blev spredt på nettet: - Jeg blev truet til at sende flere

Som 15-årig sendte Gertrud Norman et nøgenbillede til en fyr. Hvad hun ikke vidste var, at det ville forfølge hende flere år efter.

Det kom i denne uge frem, at en grov sexvideo med en kun 16-årig pige har floreret blandt unge mennesker i Danmark - og nu står også 19-årige Gertrud Norman frem med en lignende historie i Information.

Torsdag aften gæstede hun 'Go' aften Danmark', hvor hun fortalte om, hvordan et nøgenbillede, som hun sendte til en fyr for fire år siden, har haft store konsekvenser lige siden.

 - Jeg oplevede på et tidspunkt, at en fremmed mand kørte op på siden af mig, rullede vinduet ned og råbte, om han ikke havde set mig nøgen, fortæller Gertrud Norman.

Ville bare imponere

Siden sommeren 2012 er et nøgenbillede af Gertrud Norman blev delt blandt både venner og fremmede på de sociale medier. Dengang gik hun i 9. klasse, var 15 år gammel og havde forelsket sig i en fyr på Roskilde Festival.

- Han var to år ældre end mig, og hans venner var mega cool. Jeg havde lyst til, at han skulle vide, at jeg også godt kunne være på det niveau af sejhed, siger Gertrud Norman.

Hun besluttede sig derfor for at sende et billede af hende selv helt afklædt en sen aften. Allerede dagen efter kom Gertrud Norman dog på andre tanker og bad fyren om at slette det - men det var for sent.

Blev stoppet på gaden

Telefonen havde ifølge fyren ligget fremme ved en fest, og billedet var nu blevet sendt rundt til flere personer.

- Til at starte med gjorde jeg alt for at bremse det og finde ud af omfanget. Jeg gik virkelig i panik, men efter lidt tid indså jeg, at sådan noget ikke er til at stoppe - det ruller bare derud af, siger Gertrud Norman.

Billedet florerede pludselig rundt blandt hendes venner og havnede også hos fremmede mænd.

- På Facebook skrev nogle drenge, at de ville have flere billeder og truede med at fortælle min lillebror om det, hvis jeg ikke sendte flere, fortæller Gertrud Norman.

Følte sig forkert

I lang tid turde hun ikke fortælle sine forældre, hvad der foregik. Gertrud Norman begyndte derfor at bebrejde sig selv.

- Jeg følte jo, at jeg havde gjort noget forkert. At jeg havde begået en kæmpe fejl, fordi det fik omverdenen mig til at tro, at ansvaret lå på mine skuldre, fortæller hun.

I dag ved Gertrud Norman godt, at det ikke er hendes skyldt, men at hun er offeret. Nu vil hun gerne være med til at bryde tabuet for andre, der står i samme situation.

- Man skal ikke skamme sig. Det er enorm vigtigt at tale om det og bryde det tabu og komme udover den grænse, hvor man føler sig blottet og vil ligge i sin seng, siger Gertrud Norman.

Har dit barn været udsat for noget lignende? Så vil journalist Sanne Lau Pedersen gerne i kontakt med dig. Send en mail til salp@tv2.dk.