Samfund

Søren Pind overvejer at erstatte politi med militæret

Justitsminister Søren Pind overvejer at lade private vagtværn og militæret aflaste politiet, der er belastet af terror- og flygtningeindsatsen.

1200 årsværk har landets politikredse ekstraordinært måtte afgive til grænsebevogtning på grund af flygtningesituationen og til den øgede terrorindsats. Det er mange steder omkring 10 procent eller 40-50 betjente, der er blevet flyttet fra lokalt arbejde over til den ekstraordinære landsindsats.

Det kan mærkes, og flere af landets borgmestre slår nu slår alarm. Der bliver længere mellem patruljevognene, og bekymrede borgere savner efterforskning, når de for eksempel oplever indbrud, siger de.

I Hirtshals og på Amager lukkes en lokalstation, og i Frederikshavn opgives en specialenhed rettet mod narkotikakriminalitet på grund af manglende personale.

Derfor lufter justitsminister Søren Pind nu muligheden for at tage alternative muligheder i brug for at lette politiets byrder.

- Desværre er det sådan, at jeg ikke kan stampe politifolk op af jorden. Lige nu står vi og overvejer brug af private vagtværn. Vi overvejer sågar at anvende militæret i forhold til nogle af bevogtningsopgaverne i forbindelse med flygtningestrømmen. Så alt overvejes, siger Søren Pind til TV 2.

Han understreger, at Folketinget har besluttet at tilføre politiet to milliarder kroner, hvilket skulle resultere i 1000 nye betjente - dog først hen mod 2019.

Hos Forsvaret står de klar til at hjælpe kollegerne hos det civile politi.

- Der ligger ikke nogen officiel henvendelse, men der er løbende kontakt mellem myndighederne, og man ved, hvad der foregår, og hvor der er muligheder for at støtte hinanden. Så hvis vi bliver bedt om at hjælpe, ser vi positivt på det og vil naturligvis analysere, hvad vi kan tilbyde og bidrage med, siger Henrik Mortensen, der er vagthavende presseofficer hos Værnsfælles Forsvarskommando.

Forsvaret har allerede sammen med politiet uddannet en beredskabsstyrke på 400 mand, der skal kunne udføre bevogtning, adgangskontrol og transportopgaver for politiet i modtage- og visitationscentrene i forbindelse med flygtningeindsatsen.

- Vi ved jo, at der er en flygtningesituation, der kan eskalere, men man kan også forestille sig andre scenarier, hvor vi kan gå ind og bistå politiet, siger Henrik Mortensen.

Ifølge justitsminister Søren Pind arbejdes der i øjeblikket på at omprioritere politiets indsatser. For eksempel trækkes betjente ud af den automatiske færdselskontrol, der så kan sendes på gaden, og der arbejdes også på at fremskynde uddannelsen af flere politifolk.