Samfund

Ministers opfordring efter sex-video: Ring til Børnetelefonen

Ellen Trane Nørby (V) opfordrer i samarbejde med organisationer børn og unge, der bliver udsat for sexmobning, til at ringe til Børnetelefonen.

På baggrund af blandt andet historien om en grov sexvideo på nettet, hvor en dansk gymnasiepige bliver udsat for et sexovergreb af fire drenge, går børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) nu i aktion i samarbejde med organisationerne Børns Vilkår og Sex og Samfund.

- Eksemplerne på uacceptable og usympatiske sexkrænkelser af unge synes desværre at være udtryk for et normskred, hvor unge krænker og sexmobber andre unge uden øje for konsekvenserne. Forældrene og de unge har et kæmpe ansvar, men vi andre skal ikke bare se passivt til, siger Ellen Trane Nørnby til TV 2.

Nu vil hun i samarbejde med de to organisationer kortlægge problemets omfang.

- Derfor har jeg taget initiativ til et samarbejde med Børns Vilkår og Sex og Samfund, hvor de på henholdsvis Børnetelefonen og Sexlinien for unge vil kortlægge problemets omfang og hjælpe de unge, der er udsat for krænkelserne, siger hun.

Hun opfordrer unge, der har oplevet sexmobning eller andre krænkelser til at ringe til Børnetelefonen eller Sexlinien for unge.

- Sammen med Børns Vilkår og Sex og Samfund International vil jeg gerne opfordre børn og unge, der har oplevet at blive udsat sexmobning eller på anden måde er blevet krænket, om at ringe til enten BørneTelefonen på 116 111 eller Sexlinien for unge på 7020 2266, siger hun.

I en Facebook-opdatering kalder Ellen Trane Nørby det for "uacceptabelt" at unge bliver udsat for sexmobning.

- Jeg er rigtig glad for, at Børns Vilkår og Sex og Samfund vil bidrage til at løse problemet og bremse det normskred og den usympatiske og sexistiske adfærd, som vi ser, for det er fuldstændig uacceptabelt, at unge udstilles og mærkes for livet gennem sexmobning, skriver Ellen Trane Nørby i Facebook-opdateringen.

- Ingen skal føle sig alene

Hun skriver i Facebook-opdateringen, at ingen unge skal føle sig alene i sådan en situation.

- Ingen skal føle sig alene og ikke vide, hvor man kan få hjælp i en sådan situation, skriver Ellen Trane Nørby.

Hun skriver, at de to organisationer på baggrund af henvendelserne vil danne sig et overblik over problemets omfang.

- De to organisationer vil hver især over de kommende uger danne sig et overblik over problemets omfang, og vi vil efterfølgende invitere aktører på undervisningsområdet til et møde og en dialog om, hvordan vi får stoppet den adfærd blandt unge og løst problemet, skriver Ellen Trane Nørby.

Hun opfordrer også de unge til at være opmærksomme på, hvad de deler på nettet.

- Det er allerede i dag ulovligt at dele pornografiske billeder af unge under 18 år. Det skal de unge huske på, inden de deler billeder og videoer. Men skal problemet løses, så kræver det en indsats, der går på to ben. Et oplysnings- og forbyggelsesben og et strafferetsligt, skriver hun.