Samfund

Husker du Amys adoptionsmareridt? Nu er hun stukket af til Etiopien

Amy Steens adoptionssag blev landskendt i 2012. Nu er hun stukket af til Etiopien, hvor hendes mor har bedt retten om at annullere adoptionen.

Midt i vinterferien annoncerede Amy Steen, at hun ville til Sverige. Hun ville ikke fortælle sin plejemor, hvad hun skulle eller med hvem.

Men teenagepigen tog ikke mod Øresund. Hun tog til stationen i Næstved og steg på et tog mod Hamborg. Senere på dagen ringede en mand fra organisationen Against Child Trafficking til Amys plejemor og fortalte, at han og pigen var mellemlandet i Dubai. De var på vej til Etiopien.

Det er seks uger siden nu. Plejemoren ved ikke, om Amy nogensinde kommer tilbage.

Torsdag skal Etiopiens retssystem ifølge planen afsige dom i en sag, som pigens biologiske mor begyndte for et par år siden nu. Hun vil have adoptionen annulleret. 

Torsdag morgen lyder meldingen dog fra retten i Addis Abeba, at sagen er udskudt endnu engang. 

Adoptionen gik i hårdknude

Amy Steens unge liv har været noget rod. I 2012 kom hendes ulykkelige adoptionssag frem i medierne, da en video viste, hvordan hun skrigende blev slæbt ud fra sin plejefamilies stue for at blive anbragt på en døgninstitution. 

Advarsel - stærke billeder:

Det hele begyndte i 2009, hvor hun og hendes lillesøster blev adopteret fra Etiopien til Næstved af et dansk par.

Lillesøsteren var halvandet. Amy var ni. Det stod der i hvert fald i papirerne. Senere vurderede læger, at hun nok snarere var 10-11 år, da hun blev fjernet fra sin familie og bragt til det fremmede land langt hjemmefra.

Det var hverken nemt for pigen eller adoptivforældrene. I 2011 var situationen gået så meget i hårdknude, at Amy Steen blev anbragt hos plejefamilien, hvorfra hun senere med tvang blev fjernet og anbragt på en døgninstitution. Cirka tre måneder derefter fik hun lov at komme tilbage til plejefamilien, hvor hun har boet indtil nu. 

Altså indtil hun 17. februar stak af for at tage til Etiopien og sin biologiske familie.

Historierne om Amy og Masho førte til kritik

Sammen med dokumentaren 'Mercy Mercy - adoptionens pris', der skildrede pigen Mashos adoptionsforløb, skabte Amy Steens historie voldsom debat i 2012.

Pigerne endte ikke alene med at mistrives og måtte anbringes - deres adoption var også sket under falske forudsætninger, viste det sig.

Holbæk Kommune: Masho har det godt

TV 2 har været i kontakt med Holbæk Kommune, der oplyser at Masho i dag har det har det godt.

- Både Masho og Roba (Mashos lillebror red.) har krav på, at vi ikke fortæller om dem i offentligheden. Vi ved dog, at sagen i sin tid berørte mange mennesker, og derfor kan jeg overordnet sige, at de har det godt og trives, siger konstitueret chef for familieafdelingen, Gorm Hjelm Andersen.

I flere tilfælde - blandt andet Amys - er syge og fattige forældre, der troede, at de skulle dø af eksempelvis hiv-smitte, blevet lokket af såkaldte børnehøstere til at sælge deres børn, mod at de kunne holde kontakten med dem. Men efter adoptionen hørte forældrene aldrig mere.

Da Politiken fandt Amy Steens biologiske mor, Genet Kedir, i en lille provinsby i Etiopien i 2012, var hun fortvivlet, fordi hun frygtede, at tavsheden skyldtes, at et eller begge hendes bortadopterede børn ikke længere var i live.

Kritikken af omstændighederne omkring adoptionerne førte blandt andet til, at der blev indført skærpet tilsyn, stillet flere krav og også skruet heftigt ned for adoptionen fra Etiopien. For knap en måned siden meddelte social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), at det er slut med adoptivbørn fra landet.

- Vi kan ikke sidde tilbage med en usikkerhed om, hvorvidt andet end hensynet til børnenes bedste styrer adoptionsforløbene, udtalte ministeren i en pressemeddelelse. 

Gået rettens vej for at annullere adoption

Amy Steen var så gammel, da hun blev adopteret, at hun er udmærket klar over, hvad hun er blevet fjernet fra. I dag vil hun gerne kaldes ved sit etiopiske navn Tigist.

- Hun har savnet dem så sønderknusende meget. Hun har været fyldt af så meget sorg og savn, fortæller plejemoren Hanne Keller, som pigen har boet hos i fem år, om Amys mor, storesøster og resten af hendes familie i Etiopien. 

Men Amy Steen må ikke besøge dem, før hun er myndig. Det har Ankestyrelsen afgjort. 

Amy Steens biologiske mor, Genet Kedir, er nemlig med hjælp fra Against Child Trafficking gået til retssystemet i Etiopien for at få adoptionen annulleret.

- Jeg blev bogstaveligt talt hjernevasket, forklarede hun med sin datter i favnen og tårer løbende ned ad ansigtet til Politiken, da hun i oktober 2013 blev hjulpet til Danmark af organisationen Against Child Trafficking. 

I februar 2014 begrundede moderen retssagen således overfor TV 2

- Jeg vil gøre både de etiopiske og de danske myndigheder opmærksomme på, hvad mine børn er blevet udsat for og have dem fjernet fra deres adoptivforældre. Derfor er jeg gået rettens vej, sagde Genet Kedir.

Den sag har verseret lige siden. Torsdag vælger retten i Etiopien enten at udskyde sagen endnu længere - eller der vil endelig blive afsagt dom. 

Hvis retten vælger at give Genet Kedir medhold, vil hun igen - i hvert fald set med etiopiske øjne - være Amy Steens mor juridisk.

Spændte og nervøse over retssagen

Det var planen, at der skulle falde dom i sagen torsdag, men torsdag morgen valgte dommeren at udskyde domsafsigelsen en uge. 

- Det er ekstremt normalt i det etiopiske retssystem. Det ville ikke overraske mig, hvis det blev udskudt endnu engang i næste uge, siger den danske journalist Rasmus Sønderriis, der følger sagen i Addis Abeba. 

Da TV 2 taler med ham, sidder han sammen med Amy Steen og hendes biologiske mor Genet Kedir. De er spændte, men de tager udskydelsen fint, fortæller han. De var forberedte på, at de måske ikke ville få en afgørelse i dag. 

- Både Amy - eller Tigist, som hun kalder sig nu - og hendes mor Genet er meget nervøse og spændte, for de har brugt mange kræfter på retssagen. For Amys mor er det især et spørgsmål om oprejsning, for hun er vred og såret over, at de danske adoptivforældre tog imod hendes to piger og bagefter valgte at vrage den ene af dem, fortæller Rasmus Sønderriis. 

- For Amy er der måske ikke så meget konkret på spil. Men der er stærke følelser. Hvis hun ikke vinder sagen, kan hendes danske adoptivforældre i teorien vælge at komme her til Etiopien og hente hende tilbage til Danmark. Det vil hun selvfølgelig helst undgå. Hun er meget glad for at være tilbage i Etiopien og genopdyrke sine rødder, siger han og fortæller, at hun er begyndt at tale amharisk igen. 

Der var ellers intet tilbage afhendes modersmål, da hun kom til landet i februar. Men hun forstår meget af det, og "nu taler hun nærmest frit fra leveren".

Kommer hun nogensinde tilbage? 

Da pigen tog til Etiopien i vinterferien, var det meningen, at hun skulle ned og afgive forklaring i retten og så komme hjem igen 10 dage senere.

Men Amy Steen er tilsyneladende så glad for at være omgivet af sin familie, at hun har fået hjælp til at få et turistvisum, så hun kan blive i landet i tre måneder. Indtil videre har hun en returbillet til Danmark 12. maj. 

Men vælger retssystemet i Etiopien at ophæve adoptionen, er der derimod ingen, der vil smide hende ud af landet, når hendes visum udløber. 

Hanne Keller kan være i tvivl om, hvilken vej den unge pige så vælger. Kommer hun tilbage til Danmark, hvor hun i dag går i niende klasse, har venner og iPhone, taler sproget og kan få en uddannelse - eller vil hun blive i et fattigt land hos den familie, hun har savnet så intenst?

- Uanset hvad man i de her fine lande kan byde på af penge, tøj, mobiltelefoner, rejser, glattejern og whatever, så fjerner det ikke sorgen og savnet fra et barn, der har en mor og en far og søskende og en morfar i det land, hun er blevet fjernet fra. Så er det ligegyldigt med alle de ting. Det, der sidder inde bag huden, er så stort og vigtigt, at alt andet er ligegyldigt, siger Hanne Keller, der dog har en følelse af, at Amy vil komme tilbage - uden at hun har noget konkret at basere fornemmelsen på. 

Da TV 2 fortalte om retssagen for to år siden, sagde Amy Steen selv: 

- Jeg bliver i Danmark, hvor jeg har venner og skole. Jeg vil gerne på besøg i Etiopien, men jeg hører hjemme i Danmark.

Repræsentanten for Against Child Trafficking, der har hjulpet Amy Steen til Etiopien og hjælper moderen med at føre retssagen, siger også til TV 2, at Amy vil tilbage. Det er her, hun har sin søster, sin skole og sine venner. 

Hun vil dog også gerne have en forsikring om, at hun må besøge sin familie igen, og at hun må se sin nu otte-årige lillesøster, der stadig bor hos adoptivforældrene. 

Danmark skal ikke føje dom

Det er ikke mejslet i sten, hvad en dom i det østafrikanske land vil betyde i Danmark. 

Danmark skal ikke uden videre føje sig efter, hvad retten i Etiopien mener, vurderer Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty International. 

- Selvom alle synes, at Amys sag var rædselsfuld, så har hun nu været så længe i Danmark, at man - inden man beslutter, om hun skal nogen steder hen - skal man se på, hvad der bedst for hende nu. Hvad der er i hendes bedste interesse. Det vil også sige, at man skal se på hendes tilknytning til både Etiopien, hvor hun er født, og Danmark, hvor hun har været de seneste syv år af sit liv. Hun skal også høres, når hun er så gammel. Den etiopiske dom har ikke uden videre retskraft i Danmark, siger han.

Danske myndigheder vil formentlig se på dommen og hvilke argumenter og præmisser, den er baseret på, forklarer han. De vil se på, om det er korrekt at tilsidesætte adoptionen på grund af svig, hvis det er det, retten i Etiopien kommer frem til. Og selv da er det ikke givet, hvad det kommer til at betyde for Amy Steens hverdag. 

- Det kræver også, at nogen på forældrenes vegne med rettens dokument i hånden kræver, at Amy kommer tilbage til Etiopien. At moderen for eksempel retter henvendelse til de danske myndigheder og siger, "se, nu har jeg bevis på, at jeg adopterede under falske forudsætninger." Men spørgsmålet er også, om det er det, de vil, siger Claus Juul. 

Okay, at hun ikke har ringet

Plejemoren har ikke talt med Amy Steen, siden hun tog afsted. 

Som plejemor har Hanne Keller ikke bemyndigelse til at diktere, hvad plejedatteren, der nu er 15-16 år, må og ikke må. 

I sit stille sind tænkte Hanne Keller den dag i februar, at hun ikke ville lave en konflikt ud af en tur til Sverige. Hun nøjedes med at være skuffet over, at pigen, som hun ellers har et nært og kærligt forhold til, ikke ville indvie hende i sine planer. Men siden jul har der været meget, Amy Steen ikke ville indvie hende i. 

Amy tog over til en veninde den dag og ville tage afsted derfra. Hanne Keller så ikke, hvad hun pakkede, men kørte hen til veninden lige inden, Amy Steen skulle afsted, fordi hun havde glemt sit pas derhjemme. Og det fik hun jo nok brug for nu, hvor der er skærpet grænsekontrol mellem Danmark og Sverige, tænkte plejemoren. 

Senere skrev hun en sms. "Er du kommet godt afsted? Hvor er du? Har du det godt?"

Men der kom intet svar. Mobiltelefonen var efterladt hos veninden.

Plejemoren ved, at pigen har en telefon, hvor hun er nu. Men hun har meddelt, at hun ikke vil tale med nogen i Danmark. Hendes Facebookprofil står lige så tavs. 

- Jeg er forundret over, at hun ikke har ringet, men det er okay. Hun ved, at vi er der for hende. Det er okay, at hun slipper Danmark lige nu for at finde ud af, hvad det er, hun kommer fra. Det er okay, selvom vi savner hende ubeskriveligt meget. Det gør hele familien. Vi ved ikke, om hun kommer tilbage - vi kan kun håbe, siger Hanne Keller. 

Hendes første reaktion, da det gik op for hende, at Amy var i Etiopien? 

- Jeg skulle lige sunde mig. Men helt ærligt - jeg syntes, det var virkelig fedt for hende. 

TV 2 har talt med Amy Steens danske adoptivforældre. De har ikke ønsket at deltage i denne artikel.