Samfund

Sexvideo med skoleelev delt: - Unge har svært ved at overskue konsekvensen

Når en ung pige giver samtykke til sexoptagelser, kan hun ikke altid overskue konsekvenserne - og det kan virke som et overgreb.

Tidligere sexsager med unge

Gammel Hellerup: I 2003 havde to piger glemt en cd med nøgenbilleder af dem selv. To drenge fandt cden og uploadede billederne på nettet. Drengene blev politianmeldt og pigerne fik tilkendt erstatning. 

Silkeborg: I 2007 endte elever under en bordkapringskonkurrence med at smide tøjet for at vinde konkurrencen - sceancen blev filmet af eleverne og lagt på Youtube.

Viborg-mappen: I 2011 blev en fil med hundredevis af intime billeder af piger fra lokalområdet solgt på USB-penne til 50 kr. stykket.

Gammel Hellerup: Til en morgensamling i 2012 blev en sexvideo med en elev vist under morgensamling.

Sagen om en grov sexvideo, hvori fire unge drenge slår og krænker en teenagepige, der er blevet beskrevet i Radio 24Syv og som er blevet delt og set af et ukendt antal folkeskole- og gymnasieelever i Nordsjælland, er en af de mest alvorlige, som projektleder fra Center for Digital Pædagogik Jonas Ravn har hørt om. 

- Den her sag er klart den mest ekstreme, jeg har set. De sager, jeg støder mest på, er sager, hvor man som par i samtykke laver en video. Og så bliver den spredt mod den enes vilje. Den her historie er jo en helt anden type historie, siger han til TV 2 og understreger, at han ikke kender pigen og heller ikke har set videoen. 

Et overgreb

For selv hvis pigen har givet samtykke til optagelserne og til at gennemføre sexlegene, lyder det i Jonas Ravns øre som et overgreb i selve situationen. 

- Måske har hun sagt ja til det, men spørgsmålet er, om hun kan forstå konsekvensen af sådan en handling. Det har jeg svært ved at forestille mig, siger han.

Han hører ofte, at unge får delt ting og historier om deres privatliv, som de ikke ønsker, andre ser. Det drejer sig især om videoer, som blandt andet bliver delt på Snap Chat, Facebook og Messenger. 

- Vi hører eksempler, hvor både piger og drenge føler sig ufrivilligt udstillet. Viborg–mappen er et andet grelt eksempel, hvor nøgenbilleder og videoer bliver samlet i mapper på et USB-stick, og det er rigtig svært at få stoppet det, siger Jonas Ravn med henvisning til sagen fra 2011, hvor en digital fil med hundredevis af intime billeder af piger helt ned til 13-års-alderen fra lokalområdet omkring Viborg blev delt og videresolgt via USB-penne. 

Nøgenbilleder er ikke nødvendigvis forfærdelige

Samtidig advarer han dog mod, at man dæmoniserer unge, som tager nøgenbilleder af sig selv og sender til hinanden. 

- De leger med deres seksualitet og tager billeder som en del af deres seksuelle udvikling, og det skal man passe på med at gøre til noget forfærdeligt. Men grænsen går der, hvor for eksempel de unge piger fortryder, at de optræder på en video, når en ekskæreste har den, og vupti er den spredt mod pigens vilje, lyder det fra Jonas Ravn. 

På Digital Center for Pædagogik underviser man helt ned til 6. klassetrin om nøgenbilleder og nøgenvideoer. De fleste har på det tidspunkt haft en mobil i flere år og har mulighed for at tage og sende billeder og videoer.

- Vi gør dem opmærksomme på, at der er en risiko ved, at man tager billeder og videoer af sig selv og sender dem. Den risiko skal de unge være sig bevidste, og de skal lære, at det kan have konsekvenser for dem. At de billeder dukker op alle mulige steder, hvor man ikke har lyst til, de dukker op, forklarer Jonas Ravn. 

Han fortæller, at en rundspørge fra en SSP-medarbejder fra Nordjylland viser, at en tredjedel blandt alle 8. klasse-eleverne i Nordjylland har modtaget nøgenbilleder. Og det viser ifølge Jonas Ravn, at nøgenbilleder ofte indgår som en del af legen for at få en fyr til at komme sammen. 

- Man gør kur til hinanden visuelt. Det er en del af kulturen i de unge teenage-år, siger Jonas Ravn.