Samfund

Sagen mod Tvind: Forsvundet af to omgange - nu vil Amdi have humanitær opholdstilladelse

Mogens Amdi Petersens ansøgning om humanitær opholdstilladelse i Mexico er seneste livstegn fra en mand, som har været under jorden i 10 år.

Tvinds stifter, Mogens Amdi Petersen, har indgivet en ansøgning om humanitær opholdstilladelse til de mexicanske myndigheder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. I første omgang har han fået afslag, men han forsøger nu at få sagen genbehandlet ved en mexicansk domstol.

Ansøgningen er seneste livstegn fra den 77-årige Tvind-leder, som gik under jorden i 1979 og først dukkede op igen i 2002, da han blev anholdt i Los Angeles. Efter en fire år lang retssag endte det med frifindelsen i 2006, hvorefter det igen lykkedes Mogens Amdi Petersen at forlade landet, inden anklageren fik anket dommen. Men der var det for sent, og siden har Mogens Amdi Petersen tilsyneladende ikke sat sin fod på dansk jord.

Kendt i årtier

Tvindsagen er historien om et imperium, som flere gange er blevet beskyldt for at dække over en sekt eller kult. Tvind er sigtet for gennem årtier at have svindlet sig til milliontilskud fra den danske stat. Tvind-skolerne blev opbygget af den tidligere filosofistuderende Mogens Amdi Petersen, og som startede med etableringen af skolen Det Nødvendige Seminarium ved gården Tvind i Vestjylland i 1972. 

Siden fulgte flere skoler blandt andet en efterskole, et skib, der dog sank i den Engelske Kanal, hvor otte mistede livet, en vindmølle og flere besiddelser rundt omkring i verden. 

Efter at tidligere lærere og elever i 1978 rejste kritik af forholdene på Tvind-skolerne, gik Amdi Petersen det efterfølgende år under jorden, og et år senere undersøgte Rigsrevisionen for første gang skolernes økonomi, dog uden at finde noget. 

TV 2-dokumentar om Tvind

Siden lavede Undervisningsministeriet selv en undersøgelse af Tvind-skolerne, hvilket førte til, at der i 1996 blev sat stop for tilskuddene til Tvind-skolerne, som blev meldt til politiet. Det førte til Tvind-loven, som slog fast, at 31 Tvind-skoler ikke længere kunne få statstilskud. Flere skoler fortsatte dog uden statsstøtten op gennem 1990'erne.

Da TV 2 i 2000 sendte den kritiske dokumentar "Imperiet Tvind", indledte politimesteren i Holstebro en efterforskning af Tvind-fonden, og i 2001 blev fire Tvind-ledere, heriblandt Mogens Amdi Petersen, sigtet for mandatsvig og grov skattesvig for 75 millioner kroner. Siden blev i alt otte Tvind-ledere tiltalt - én blev dømt til to et halvt års fængsel. 

I 2013 blev Mogens Amdi Petersen sammen med fire andre Tvind-ledere varetægtsfængslet for økonomisk kriminalitet, men det var in absentia, fordi alle fem var forsvundet.

I dag er Mogens Amdi Petersen efterlyst af Interpol, ligesom de fire andre Tvind-ledere. Det menes, at Mogens Amdi Petersen i dag befinder sig i Tvinds internationale uddannelsescenter TG Pacifico på Den Californiske Halvø i Mexico.

Særlig Økonomisk og International Kriminalitets chefanklager, Steen Bechmann siger til TV 2:
- Det er en verserende sag, vi fortsat arbejder på. Det er en meget vigtig sag, og vi ser frem til at gennemføre en straffesag.