Samfund

Sådan gør du, hvis dit nøgenbillede ender på nettet

Mobiler med kameraer og sociale medier gør det lettere end nogensinde at optage og dele seksuelt materiale. Også uden hovedpersonernes ønske.

For nogle år tilbage blev en fil med hundredevis af intime billeder af lokale piger solgt for 50 kr stykket i Viborg. I 2012 blev en sexvideo med to elever vist til en morgensamling på et gymnasium i Hellerup. Og senest er det kommet frem, at en grov sexvideo florerer blandt gymnasie- og folkeskolelever i Nordsjælland.

Sexting

De australske medier fandt på ordet sexting for nogle år siden. 

Ordet dækker over dét at udveksle personlige billeder og tekster med et seksuelt indhold. Det er en sammentrækning af ordene sex og texting.

Med smartphones er det blevet lettere end nogensinde at både optage og videresende nøgenbilleder og sexvideoer. Og hos både Red Barnet og Center for Digital Pædagogik oplever de et stigende antal henvendelser fra unge, der føler sig krænket, fordi der er blevet delt intime billeder af dem.

- De leger med deres seksualitet og tager billeder som en del af deres seksuelle udvikling, og det skal man passe på med at gøre til noget forfærdeligt. Men grænsen går der, hvor for eksempel de unge piger fortryder, at de optræder på en video, når en ekskæreste har den, og vupti er den spredt mod pigens vilje, lyder det fra Jonas Ravn, der er projektleder hos Center for Digital Pædagogik. 

Her underviser man helt ned til 6. klassetrin om nøgenbilleder og nøgenvideoer. De fleste har på det tidspunkt haft en mobil i flere år og har mulighed for at tage og sende billeder og videoer.

- Vi gør dem opmærksomme på, at der er en risiko ved, at man tager billeder og videoer af sig selv og sender dem. Den risiko skal de unge være sig bevidste, og de skal lære, at det kan have konsekvenser for dem. At de billeder dukker op alle mulige steder, hvor man ikke har lyst til, at de dukker op, forklarer Jonas Ravn. 

Hos Red Barnet har de lavet et par råd til både, hvordan man gør risikoen for at ende på Internettet uden en trevl på kroppen mindre, og hvordan man kan reagere, hvis det sker.

Sådan forebygger du at intime billeder og videoer bliver delt

  1. Hvor godt kender du din partner

    Oftest bliver nøgenbilleder og sexvideoer delt frivilligt mellem kærester. 

    Så husk at sprøge dig selv: Hvis vi slår op, vil min kæreste så bagefter respektere mig nok til at lade være med at dele mine billeder med andre? 

    Overvej om du virkelig behøver sende billeder af din krop? Selvom din kæreste spørger, behøver du så at sende billedet? En god kæreste vil acceptere et nej uden at stille spørgsmål. 

  2. Begræns og vurder dine venner på de sociale medier

    Kig på din venneliste på de sociale medier, og tænk: ”Hvem vil være der for mig, og ikke dele det, hvis tingene går galt?”.

    Vi tilføjer ofte folk, fordi vores kontakter kender dem. Vær kritisk.

  3. Tjek dine privatlivsindstillinger

    Begræns din åbenhed og undgå, at de forkerte mennesker har adgang til dine billeder.

    Husk dog, at selvom du skærper privatlivsindstillingerne, giver du for det meste dem, som står bag appen eller hjemmesiden, lov til at bruge dine billeder. 

5 råd hvis dit nøgenbillede bliver spredt på nettet -

  1. Begræns skaden

    Hvem har billedet?

    Hvis du blot har sendt det til nogens mobil og fortryder, så kontakt dem og få dem til at slette det.

    Det er straks sværere at få kontrollen tilbage, når billedet deles på sociale medier som Snapchat, Facebook, Twitter, YouTube, Ask.fm og Instagram.

    Du kan kontakte de sociale medier og bede om at få indhold fjernet. Men billedet skal bryde med sidens vilkår, før de vil slette det. Det er ikke nok at sige: ”Jeg vil gerne have det slettet”. 

  2. Søg hjælp og støtte

    Find den person, der er bedst til at hjælpe dig lige nu. Det kan være venner, familie eller nogen i skolen. 

    Det er pinligt, men støtten er bedre end at gå med bekymringen alene

  3. Gå til politiet

    Når du er under 18 år, vil nøgenbilleder af dig selv kunne komme i kategorien ’børnepornografi’, altså billeder, som det er ulovligt at have eller sende videre. Det gælder kun, hvis der er fokus på dine kønsdele, eller der er seksuelle handlinger.

    Generelt er der i loven en beskyttelse af vores privatliv, som betyder, at man ikke har ret til at offentliggøre private eller pinlige billeder af andre uden at spørge om lov først.

    På de sociale medier er der næsten ingen, der retter sig efter det, men du har altså ret til at kræve et krænkende billede fjernet, også selvom billedet f.eks. ikke viser dig nøgen. 

  4. Vær ærlig

    Det kan påvirke dit image, hvis f.eks. kommende arbejdsgivere, uddannelsessteder eller studiekammerater ser et nøgenbillede på nettet. At være ærlig og åben og indrømme, at det var en fejltagelse, er det bedste, du kan gøre. Både nu og fremover.

  5. Overdøv de dårlige ting

    Skru op for dit positive image på nettet.

    Hvis dit billede er blevet delt via en side, der er lokaliseret uden for Danmark, kan det måske ikke slettes. Så kan du prøve at overdøve det du ikke ønsker andre kan se.

    Den bedste måde at gøre det på er ved at oprette flere profiler og kommentere opdateringer på de sociale medier.

    Jo mere du tilføjer, desto længere nede på søgemaskinernes lister vil det uønskede indhold være.