Samfund

Begejstrede blinde i teatret til Ronja Røverdatter

Tirsdag var var det for første gang muligt for blinde at se en synstolket teaterforestilling i Danmark.

Teater for blinde lyder som en umulighed. Men fænomenet er blevet meget udbredt i USA, og kom i dag for første gang til Danmark.

Forestillingen er en helt almindelige udgave af Ronja Røverdatter. Blot bliver alle pauser fyldt ud af en synstolk, der fortæller, hvad de blinde ikke kan se.

Og det har fået Jack Jørgensen i teatret for første gang, siden han blev blind for seks år siden:

- Jeg har ikke prøvet, at se en teaterforestilling synstolket live før. Så det bliver en spændende oplevelse, sagde han inden forestillingen til TV 2.

To synstolke fortæller under forestillingen publikum alt det, som blinde har brug for at vide for at forstå handlingen.

- Jeg håber, at de ikke får brug for at klappe sidemanden på låret for at spørge, hvad der sker. Det er hele målet med det. At vi kan fortælle dem, hvad der sker, siger Dorthe Mikkelsen Hansen, der er en af to synstolke på stykket.

- Netop det, at man får en hel oplevelse. Man er del af en fælles oplevelse og kommer ikke til at gå glip af noget, supplerer den anden synstolk, Laura Høgenhav Hoffmann.

Ideen kommer fra stykkets koreograf, der tidligere med succes har lavet forestillinger for blinde - nu også med synstolkning:

- De reagerer sindssygt godt, fordi de bruger sanserne på en anden måde, siger Cathrine Kronborg Tøt.

Efter stykket var de blinde meget begejstrede.

- Det er med til at gøre, at man danner en masse billeder i sit hoved, siger Jack Jørgensen, der vil gå mere i teatret, hvis der kommer flere synstolkede forestillinger.