Samfund

Amdi fortsat efterlyst: - Nu føler han nettet stramme om sig

Medstifteren af Danmarks første kollektiv er fortsat efterlyst, men ifølge en lektor fra KU strammes nettet nu efter næsten et årti under jorden.

Til august er Mogens Amdi Petersen, der er anklaget for omfattende svindel med skattekroner, eftersøgt på tiende år.

Det formodes, at han befinder sig i Mexico, og dansk politi har en aftale med mexicansk politi om, at han skal udleveres, hvis det finder ham.

Samtidig behandler de mexicanske myndigheder i øjeblikket en ansøgning fra Mogens Amdi Petersen om humanitær opholdstilladelse i Mexico.

- Nu føler han nettet stramme sig så meget om ham, at han sandsynligvis ikke kan bevæge sig rundt i Mexico uden at blive anholdt og udleveret, siger lektor på Københavns Universitet Jes Fabricius Larsen, der også har skrevet en bog om emnet.

Skattesvig og underslæb

Sammen med fire andre Tvind-ledere er Mogens Amdi Petersen tiltalt for skattesvig for 47 mio. kr. og underslæb for 57 mio. kr. De har siden 2013 været efterlyst af Interpol for ikke at møde op til ankesagen.

Mistanken har bestået i, at man har brugt ulandsarbejdet i Sydafrika og arbejdet med vanskelige unge herhjemme til at kanalisere pengene udenom det oprindelige formål og ind i privat brug.

Ifølge Jes Fabricius Møller skulle Tvind råde over en lejlighed i Miami til flere millioner dollars, men den præcise sammenhæng mellem støttekronerne og million-boligen er uafklaret.

Svindel for næsten en milliard

Amerikanske journalister er også gået ind i sagen og har lige afdækket, at Tvinds ulandsaktiviter i det sydlige Afrika har tiltrukket 130 millioner dollars(cirka 850 millioner danske kroner, red.) i støtte over de seneste år.

- Amerikanerne kalder det et shell-game. Spillet med tre kopper og én kugle indenunder – kuglen er der bare aldrig, siger Jes Fabricius Larsen.

Kuglen refererer til de penge, der reelt skulle være gået til ulandshjælp, men de er svære at finde.