Samfund

Taxa vs. Uber - sådan klarede de sig

TV 2 har undersøgt, om der er forskel på en køretur med Uber-tjenesten i forhold til en almindelig taxa.

Om Uber

 • Den amerikanske kørselstjeneste Uber kom til Danmark i efteråret 2014. 
 • Der er omkring 1700 Uber-chauffører i København, hvor der til sammenligning er omkring 800 vogne på landsplan hos det største taxa-selskab i Danmark, 4x35.
 • På nuværende tidspunkt er Uber kun udbredt i Storkøbenhavn.
 • Kunden bestiller og betaler for sin tur via en app på telefonen.
 • Uber er ulvoligt i flere lande. I Danmark har myndighederne ikke taget stilling til, om Uber er ulovligt eller ej. 

Forholdet mellem tjenesten Uber og de almindelige taxaselskaber er fortsat anspændt og negativt. Tirsdag blussede debatten om Uber og firmaets position på det danske marked igen op, da Uber var til debat i Folketinget. Her blev diskuteret, hvor mange beføjelser Uber i fremtiden skal have og under hvilke vilkår tjenesten skal operere - blandt andet om chaufførerne fra Uber skal være omfattet af taxaloven, hvilket de ikke er i dag. 

TV 2 har sammenlignet pris, tid og service på tre køreture i både en Uber og i en almindelig taxa fra selskabet Taxa 4x35.

Der er kørt de eksakt samme ruter af to omgange i tidsrummet klokken 11-13.

Debat om Uber

 • Tirsdag foreslog Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten, at regeringen nedsætter en Uber-Task Force, der skal sikre, at selskabet overholder taxilovgivningen.
 • Socialdemokraterne har på forhånd afvist at stemme for, og kommer i stedet med deres eget forslag, der også bygger på en Task-Force, men en der er mere positiv over for nye teknologier som f.eks Uber.
 • De Radikale mener, sammen med Liberal Alliance, De Konservative og Venstre, at Uber skal have lov til at operere i Danmark, men at taxaloven samtidig skal moderniseres.

Tur 1: Sydhavnen til Vesterbro

En mørkeblå Fiat Punto ankommer fire minutter efter, at den er bestilt over appen Uber. For at se, i hvor høj grad chaufførerne i henholdvis Uber og Taxa 4x35 yder service, har TV 2s journalist har taget en større taske med. Chaufføren fra Uber tager tasken med det samme og placerer den i bagagerummet.

Vognene fra Taxa 4x35 bliver bestilt over selskabets app 'Taxa 4x35' - på den måde undgås eventuelle telefonkøer ved bestilingen.

Der går kun to minutter fra taxaen er bestilt, til den er på adressen og også taxachaufføren tager den store taske og lægger i bagagerummet.

Køreturen tager tolv minutter med Ubers chauffør, der trods GPS i bilen kommer til at køre forkert. Taxa 4x35 kører direkte til DGI-byen og klarer turen på otte minutter.

Prisen for turen bliver 82 kroner med Uber og 110 kroner med Taxa 4x35.

Tur 2: Vesterbro til Frederiksberg

Turen fra DGI-byen (Tietgensgade 65) til Forum (Julius Thomsens Plads 1, 1925 Frederiksberg C) tog syv minutter med Uber og ni minutter med Taxa 4x35. Uberen ankom til Forum fire minutter efter, den var bestilt på app'en, mens Taxa 4x35 ankom efter fem minutter.

Hverken chaufføren fra Uber eller Taxa 4x35 tog tasken i bagagerummet. 

Prisen for turen bliver 59 kroner med Uber og 123 kroner med Taxa 4x35.

Om taxaloven

 • Taxaen skal bl.a. have plads til min. 4 passagerer, godkendt taxameter/kontroltæller, til syn hvert år og der skal stå taxa på siden. Derudover kræver loven, at bilen er erhvervsforsikret.
 • Chaufføren skal bl.a. have erhvervskørekort, ren straffeattest og 70 timers kvalifikationskursus.
 • Vognmanden skal søge en tilladelse. Som vognmand kan du kun få en tilladelse, hvis du ikke skylder mere end 50.000 kr til det offentlige, har en ren straffe-attest og har bestået et 4-6 ugers vognmandskursus.

Tur 3: Frederiksberg til Sydhavnen

Sidste tur går fra Forum til TV 2 (Teglholm Allé 16, 2450 København SV). 

Ventetiden på en Uber er fire minutter, mens den kun er tre minutter med en Taxa 4x35. 

Uber-chaufføren tilbyder at lægge den store taske i bagagerummet på sin stationcar. 

Den samlede tur mellem de to sidste adresser tager 13 minutter med Uber og 14 minutter med Taxa 4x35.

Prisen for turen bliver 98 kroner med Uber og 150 kroner med Taxa 4x35.

Konklusion på køreture med Uber og Taxa 4x35

I alt var der på de tre køreture 12 minutters ventetid på bestillinger og 32 minutters kørsel med Uber.

Prisen for de tre ture med Uber var 239 kroner. 

Sammenlagt for de tre køreture med Taxa 4x35 var der 10 minutters ventetid og 31 minutters samlet kørsel.

Prisen for de tre køreture med Taxa 4x35 var i alt 384 kroner. 

Der skal naturligvis tages højde for, at disse ture er kørt på forskellige tidspunkter - men begge indenfor to timer fra 11-13 tirsdag. Der skal naturligvis tages højde for forskelle i trafikken.

Det siger chaufførerne

Blandt Uber-chaufførerne som TV 2 kørte med er der stor tilfredshed med, at de kan køre præcis når det passer dem. Hos Uber er der ingen faste arbejdstider, så chaufførerne melder selv ind, hvornår de ønsker at køre. Der var ingen af chaufførerne fra Uber, der havde lyst til at medvirke i et interview eller opgive deres fulde navn.

De tre taxachauffører fra Taxa 4x35 gav udtryk for, at de gerne så, at det blev billigere at køre taxa. Især for private. 

- Jeg ville ønske, at det var billigere for kunderne at køre taxa. Det undrer mig, at starttaksten for en kunde fra eksempelvis Mærsk er på 33 kroner, mens det for en privat kunde er 37 kroner, lød det fra taxachauffør hos Taxa 4x35, Bajram Dzemaili.