Samfund

Skimmelsvamp hærger de danske skoler: 81 pct af eleverne bliver ramt

En stikprøve på 15 danske skoler viste synlig fugt og skimmel i 81 pct. af klasselokalerne. Børnenes lungefunktion er påvirket af indeklimaet.

17 ud af 21 klasseværelser viste sig i ny undersøgelse at have fugt og skimmel med nedsat lungefunktion og hvæsende vejrtrækning hos børnene til følge. Det skriver videnskab.dk.

Det er et ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, der viser, at indeklimaet i en stikprøve i 1.- og 2.-klasserne på 15 danske skoler har problemer med svamp og fugt. 81 procent af klasseværelserne havde således en moderat til høj grad af synlig fugt og skimmelsvamp.

- Vi bruger virkelig meget af vores tid indenfor, og det betyder meget for børnenes velbefindende, hvordan indeklimaet er. Tidligere har man fokuseret mere på skoleindholdet og ikke på luften, men med de undersøgelser, vi efterhånden har samlet sammen, tyder det på, at det er ved at være på tide, at vi tager det alvorligt, siger ph.d. Gitte Juel Holst fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Tidligere studier viser samme tendens

Studiets resultater stemmer overens med, hvad tidligere undersøgelser har vist, fortæller professor Geo Clausen, som er leder for Sektion for Indeklima og Bygningsfysik på DTU Byg.

- Vi har i mange år efterhånden arbejdet med at dokumentere tilstanden af indeklimaet i danske folkeskoler, og det er jo en trist historie. Alle, der er i tvivl om, om det har en effekt på børnene, skal bare prøve at komme ind i sådan et klasseværelse sidst på dagen, man bliver simpelthen mødt af en mur. Det er ikke befordrende for indlæringen, siger han.

Nedsat lungefunktion og hvæsende vejrtrækning

I undersøgelsen fra Aarhus Universitet har Gitte Juel Holst gennemgået graden af fugt og skimmelsvamp i 330 børns klasselokaler og værelser i hjemmet. Formålet var at påpege, hvilken effekt indeklimaet så ud til at have på børnenes lungefunktion. Mens fugt og skimmel for en meget lille del af børnenes værelser så ud til at være et problem, var sagen en anden i de 21 klasseværelser.

Der viste sig en klar sammenhæng mellem de klasseværelser, der havde kritisable niveauer af fugt og skimmel og børnenes helbred.

- Vi kunne se, at i de klasseværelser, hvor der var en høj forekomst af fugt og skimmel, havde børnene nedsat lungefunktion og hvæsende vejrtrækning, siger Gitte Juel Holst.